Evo sta treba da uradite ukoliko vam na odmoru nestane kreditna kartica

0
260
Izgubili ste karticu i time ostali bez novca na putovanju. Sad ne znate šta dalje. Ovi savjeti će vam sigurno biti od koristi ukoliko do toga bude došlo, a ujedno možete i spriječiti da do toga ne dođe.

 

Prijavite nestanak kartice 

Primijetili ste da vam nema kartice. Ponovo ste iznova pretražili vašu torbu i novčanik, ali nažalost ništa time niste postigli. Vjerovatno već sumnjate na gubitak ili krađu, prema tome morate imati u vidu broj kontakt centra banke koja vam je izdala karticu, jer su, u skladu sa zakonom, svi izdavaoci dužni da imaju korisnički servis koji je korisnicima kartica na raspolaganju 24 sata dnevno. Neophodno je da taj broj zapamtite i uvijek imate kod sebe ukoliko do gubitka ili krađe dođe kako bi prijavili nestanak i blokirali vašu karticu. Nakon čega san je nije moguće izvršiti transakciju ili doći do potencijalne zloupotrebe.

Čuvajte pin na bezbijednom mjestu 

Savjetujemo vam da pin kartice ne nosite zajedno sa karticom. Najbolje ga naučite napamet ili zapišite i ostavite na neko bezbijedno mjesto. Tako ćete biti sigurni da neće doći do zloupotrebe, jer vaš pin ne zna niko sem vas.

Dodatna kartica 

Posjedovanje posebne kartice na kojoj ćete imati manju svotu novca najbolje je moguće rješenje ukoliko često putujete. Kartica može biti vezana za poseban račun u banci sa koga ćete onlajn bankingom prebaciti samo onoliko novca koliko smatrate da vam je potrebno za taj dan. Čak postoji mogućnost da ukoliko na vrijeme primijetite gubitak kartice ili vidite da vam je ukradena, možete sa tog računa sav novac prenijeti na drugi račun, a srećni nalazač kartice neće imati šta da potroši.

Više kartica raspodjelite na različita mjesta 

Ukoliko posjedujete više platnih kartica raspodelite ih na više različitih mjesta. Jednu držite kod sebe u novčaniku dok druge možete sakriti negdje po torbi.

Kod sebe uvijek imajte gotov novac 

Iako platne i kreditne kartice već decenijama predstavljaju najatraktivniji instrument plaćanja u razvijenim tržišnim ekonomijama, nije na odmet da kod sebe uvijek imate novac u kešu. Tako da i ukoliko se desi da do krađe ili gubitka dođe nemorate brinuti i o tome da ste potpuno ostali bez novca, prenosi Daljine.rs.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here