Evo zašto na prozorima holandskih zgrada nema zavjesa

0
329

Ako ste ikada imali prilike da prošetate Amsterdamom ili nekim drugim holandskim gradovim primijetićete da nigdje nema zavjesa.

Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži.

Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posjetili zemlju lala i vetrenjača, sigurno ste osjetili opisanu atmosferu, kao i doživjeli da njeni stanovnici nemaju problem sa dijeljenjem svoje privatnosti.

Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan – u Holandiji ćete na rijetko kom prozoru vidjeti zavjese.

Holandska arhitektura i stambene zgrade obično budu prvi povod za oduševljenje posjetilaca. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo.

Nekada davno, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Tako, na primjer, dok šetate uz kanale Amsterdama ujedno ćete šetati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu.

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je, prenosi Klik.hr.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg vijeka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavjese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Bez sumnje, najpopularniji mit seže u vrijeme kada su muškarci mnogo vremena provodili na moru, daleko od kuće i daleko od svojih žena. Otvorene zavjese osigurale su da ove usamljene dame ne rade ništa “pogrešno” dok su njihovi muškarci odsutni.

Zatvorene zavese pozivale su na sumnju, dok su otvorene zavjese čuvale svaki štetni trač.

Postoji i priča da zavjese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju dosljednom prezentacijom toga.

Trendovi u dizajnu enterijera se naravno mijenjaju, pa se danas nađe i poneki prozor sa zavjesama, ali generalno, ovo neobično pravilo se zadržalo.

PODIJELI