Evropska komisija: Legalan izbor predsjedništva BiH

0
271

EU ne dovodi u pitanje legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva BiH i ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na iznalaženju rješenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom domaćih sudova i vladavinom prava, rekla je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič.

Kocijančičeva je rekla da su za EU prioritetni zadaci BiH jasni – formiranje vlasti, nastavak reformskog procesa i izmjena Izbornog zakona.

Ono o čemu nema jedinstva, dodala je ona, je redoslijed prioriteta i način pomirenja jedinstvenog uređenja BiH.

Kocijančičeva je za “Dojče vele” rekla da EU ponavlja neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti, uključujući iznalaženje rješenja kada je riječ o Domu naroda FBiH u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda.

Za manje od mjesec dana BiH dva puta bila tema razgovora ministara spoljnih poslova EU.

Novembarsko zasjedanje Savjeta EU prošlo je u znaku inicijative Hrvatske na prioritetnoj ustavnoj primjeni rezultata izbora i reformi Izbornog zakona.

Decembarskoj raspravi ministara zemalja članica prethodilo je otvoreno pismo tri nekadašnja visoka predstavnika koji su upozorili EU na miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

Šef diplomatije EU Federika Mogerini, kojoj je otvoreno pismo i bilo upućeno, rekla je da se, za početak, lideri u BiH moraju ohrabriti da preuzmu odgovornost i što prije formiraju vlast kako bi nastavili sa reformskom agednom u zemlji.

Šef diplomatije Hrvatske Marija Pejčinović Burić rekla je da otvoreno pismo nekadašnjih visokih predstavnika Pedija Ešdauna, Kristijana Švarc-Šilinga i Karla Bilta ministri spoljnih poslova EU tokom debate o BiH “nisu ni spominjali”.

“Ja sam se samo na njega pozvala, odbacujući ga i smatrajući ga zaista neprimjerenim i prema Hrvatskoj, ali i prema institucijama EU s obzirom na to da se miješa u njihov rad i odluke. Očigledno da pismo nije imalo efekat koji je želio”, zaključila je Burićeva.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here