Facebook će medijima plaćati za korišćenje njihovih vijesti

0
274
Facebook nudi milionske iznose proizvođačima vijesti za pravo da njihov medijski sadržaj koristi u sekciji vijesti.

Predstavnici Facebook-a rekli su direktorima proizvođača vijesti da su spremni da plate i do tri miliona dolara godišnje za licencu za kompletne priče, naslove i pregled tekstova. Isti izvori navode da su među izvorima vijesti s kojima kompanija želi da posluje “Walt Disney ABC News”, vlasnik “Wall Street Journala” Dau Džons, “The Washington Post” i “Bloomberg”.

Facebook-ovi planovi otkriveni su u trenutku dok se kompanija suočava sa sve više kritika zbog svoje uloge u borbama medijske industrije da pokupi što je moguće više prihoda od oglašavanja, koji su do sada odlazili novinama.

Facebook i Alfabetov Google zaradili su 60 odsto svih prihoda od digitalnog oglašavanja u SAD prošle godine.

Dogovor o licenci za vijesti između Facebook-a i medija trajaće tri godine. Facebook planira da pokrene sekciju vijesti tokom jeseni, navode pomenuti izvori. Nije jasno da li je bilo koja medijska kuća već zvanično pristala da licencira svoj sadržaj za Facebook.

Facebook je predložio da će medijima prepustiti odluku o tome kako će se njihov sadržaj pojavljivati u sekciji s vijestima. Medijima će biti dopušteno da biraju hoće li svoje priče objaviti direktno na Facebook-u ili će objaviti samo naslove i sažetke, pa korisnike preusmjeriti na svoje veb stranice. U tom slučaju, sekcija vijesti bila bi generator veb prometa za proizvođače vijesti, uz izvor prihoda od licenciranja.

Osoba bliska Facebook-u kaže da planira da prikupi povratne informacije od medijskih organizacija kako bi poboljšao svoju sekciju vijesti.

(Bankar.me)

PODIJELI