Farmeri iz RS-a prave svoju mljekaru u Prnjavoru

0
378

U njoj će se praviti visokokvalitetni proizvodi, poput sireva kojih nema na domaćem tržištu i koji se uglavnom uvoze.

Projektom se upravlja iz Banjaluke gdje je 16 proizvođača uz Udruženje mljekara Republike Srpske osnovalo preduzeće “Naša mljekara”.

Prikupili su preko 133.000 maraka osnivačkog kapitala, a suvlasništvo je podijeljeno u procentima od 7,51 do 12,77 odsto.

Opština Prnjavor dala je zeleno svjetlo za ovu ideju i obećala zemljište u industrijskoj zoni. Očekuje se da se u izgradnju krene na proljeće naredne godine.

Fokusiraćemo se na ono što nedostaje na tržištu. Nije nam cilj proizvodnja UHT mlijeka kojeg ima na tržištu, tako da nećemo biti konkurencija domaćim prerađivačima koji imaju niži stepen obrade”, kaže za CAPITAL direktor novoosnovanog preduzeća Miljan Erbez.

Kaže da je cilj krenuti sa preradom od pet do 10 hiljada litara na dnevnom nivou, a kasnije je povećavati.

Dodaje da će početna investicija  koštati 1,4 miliona maraka.

FOTO: Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS

Sa razvojem tržišta povećavali bi i proizvodnju. Imamo dobru lokaciju, blizu autoputa, blizu Banjaluke i drugih većih gradova, što bi bila naša prednost.  Proizvodnja će biti ekološki orijentisana i maksimalno ćemo izbjegavati plastiku”, pojašnjava Erbez.

On smatra da nova fabrika neće napraviti poremećaj na tržištu sirovog mlijeka, a čija je proizvodnja u padu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača, mljekara RS kaže da je ideja postojala godinama unazad.

Kada je Banjalučka mljekara razvaljivana ja sam od aktuelne vlasti tražio da nam je prepišu zajedno sa dugovima, a da kasnije, kada je podignemo na noge, postanemo akcionari. Tri puta smo do sada pokušali da napravimo svoju mljekaru i svaki put je to razvaljeno raznim smicalicama, nadam se da ovaj put to neće biti slučaj”, rekao je on.

Tvrdi da izbor nije pao na Prnjavor zbog njega, nego zbog dobrog geografskog položaja.

FOTO: Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS

Bićemo na rakrsnici puteva gdje nećemo smetati nikome. Čekamo da dobijemo plac da krenemo u projektovanje i izgadnju objekta čija bi vrijednost u konačnici bila oko pet miliona maraka”, zaključio je on.

Podsjećamo, BIH je od januara do avgusta ove godine uvezla 33 hiljade tona mlijeka i mliječnih proizvoda vrijednih 144,5 miliona maraka, najviše iz Njemačke.

CAPITAL: D. Tovilović

PODIJELI