FBI pokrenuo istragu o Trampu

0
509

Američki Federalni istražni biro je u danima nakon Komijevog otpuštanja pokrenuo istragu o tome da li je Tramp radio s Rusijom protiv američkih interesa, saznaje Njujork tajms od svojih izvora.

Kontraobavještajni istražitelji su tokom istrage radili na procjeni da li je Tramp pretnja po nacionalnu bezbjednost i da li je namjerno radio s Rusijom ili je došlo do “slučajnog” uticaja zvanične Moskve, prenosi AP.

Izvori Njujork tajmsa tvrde da su neki od najviših bezbjednosnih zvaničnika bili veoma sumnjičavi oko Trampovih veza s Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, međutim, tada nisu pokrenuli istragu jer se razmatralo kako pristupiti “tako osjetljivoj i važnoj istrazi”.

Istraga je konačno pokrenuta pošto je Tramp otpustio Komija, navodeći razloge povezane sa istragom o mogućem ruskom mešanju u američke predsjedničke izbore.

U istraživanju Njujork tajmsa ne navodi se da li ova istraga o Trampu i dalje traje sa kontraobavještajnog stanovišta. Specijalni istražitelj Robert Maler i dalje radi na istrazi o mogućem ruskom miješanju.

Trampov advoka Rudi Đulijani rekao je listu da nije imao nikakva saznanja o istrazi o Trampu koja je pokrenuta prije godinu i po dana, a da smatra da “nisu pronašli ništa”.

Bijela kuća već je reagovala na tvrdnje izvora Njujork tajmsa, nazvavši ih “apsurdnim”.

“Za razilku od predsjednika (Baraka Obame, koji je dozvolio Rusiji i drugim stranim protivnicima da ‘guraju’ SAD, predsjednik Tramp zapravo ima čvrst stav prema Rusiji”, rekla je portparolka Bijele kuće Sara Senders, prenosi AP.

Izvor: Tanjug

PODIJELI