Federalno ministarstvo krši Ustav: Nema Srba među zaposlenima

0
393

U Ministarstvu ekologije i turizma Federacije BiH od 43 državna službenika nijedan nije Srbin, što je suprotno zakonima, ali i Ustavu Federacije BiH, koji kaže da će se proporcionalna zastupljenost bazirati na popisu iz 1991. Godine, koji je tada pokazao da na teritoriji FBiH živi 17,5 odsto Srba.

“Nije to samo jedno ministarstvo. U samo dva ili tri ministarstva ima zaposlenih Srba, a i ti što su zaposleni vjerovatno su se samo tako izjasnili kako bi dobili posao. Jedino u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica može se reći da ima zaposlenih Srba, ostalo je sve katastrofa”, rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Odgovor na pitanje zbog čega nema zaposlenih Srba pokušali smo dobiti i u Ministarstvu ekologije i turizma FBiH, ali su nam na pitanja poslana mejlom rekli da ćemo odgovore dobiti pismeno putem pošte. Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” ti odgovori još nisu bili stigli.

Iz ovog ministarstva još ranije su, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja u parlamentu BiH, odgovorili da imaju zaposlena 43 državna službenika i namještenika te jednog savjetnika federalnog ministra, odnosno ukupno 44 zaposlenih.

“Prema osobnim izjašnjenjima, 30 uposlenika su Bošnjaci, a 13 Hrvati. Jedan državni službenik nije se izjasnio iz razloga što se nalazi na bolovanju”, rekli su u Ministarstvu ekologije i turizma Federacije BiH, dodajući da postoji potreba za novim zapošljavanjem posebno pravnika i ekonomista.

Takođe, naveli su da su sistematizovana 93 radna mjesta, a da se već godinama broj odobrenih mjesta ne povećava, dok obim posla, naročito u dijelu izrade zakona i propisa usklađenih sa direktivama Evropske unije, propisa globalnog zatopljenja i zagađenja okoline.

“Prilikom popunjavanja upražnjenih radnih mjesta vodit će se računa o nacionalnoj pripadnosti”, rekli su u Ministarstvu ekologije i turizma odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja.

Prema posljednjim podacima koji govore o 2018. godini, u 60 institucija i drugih organa uprave rade svega 83 Srbina, što je manje od tri odsto od ukupnog broja zaposlenih. Prema tim podacima, ništa bolja situacija nije ni u kantonima, gdje ima tek oko tri odsto zaposlenih Srba.

“U upravi Federacije BiH nema ni 1,5 odsto zaposlenih Srba, što je suprotno svim zakonima. Tu je ključna uloga ombudsmana za ljudska prava koji treba da vodi računa o tome i izriče sankcije, traži kazne i ponudi rješenja. Oni su nekoliko analiza dosad radili na tu temu i trebalo bi da povedu računa o poštivanju ljudskih prava u manjinskim zajednicama”, rekao je Radanović, dodajući da je situacija u javnim preduzećima Federacije BiH još i gora te da tamo Srbi i ne postoje.

/Nezavisne/

PODIJELI