Fejbuk ima novu misiju koja će sve nas zanimati

0
951

Kompanija Facebook je u ponedeljak prvi puta objavila načela privatnosti i počela sa objavama obrazovnih videozapisa kako bi se pomoglo korisnicima da kontrolišu ko ima pristup njihovim informacijama, a u sklopu priprema za početak primene strogog zakona EU o zaštiti podataka.

Videozapisi će korisnicima pokazati kako da upravljaju podacima koje Facebook koristi kako bi im prikazao oglase, kako izbrisati stare objave, kao i šta se događa s podacima kada izbrišu svoj korisnički nalog, pojasnila je putem bloga direktorka odjeljenja za privatnost podataka u Fejsbuku privatnosti podataka Erin Igan.

Iz Facebooka, koji ima više od dvije milijarde korisnika širom svijeta, napomenuli su da nikada prije nisu objavili načela, odnosno svoja pravila i načine obrade informacija korisnika.

Današnje najave znak su nastojanja kompanije da se pripremi prije nego što na snagu 25. maja stupi evropski zakon o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR), što će predstavljati najveće promjene pravila u oblasti zaštite ličnih podataka od nastanka interneta.

Novi zakon predviđa da kompanije u roku od 72 sata moraju da prijave kršenja privatnosti podataka, kao i da omoguće korisnicima da izvuku i izbrišu svoje podatke.

“Svjesni smo da ljudi koriste Facebook za povezivanje, ali ne želi svako da dijeli sve sa svima, uključujući i s nama. Važno je da imate izbora kada se radi o tome kako se koriste vaši podaci”, napisala je Igan.

Takođe, načela privatnosti kompanije uključuju i pomoć korisnicima u razumjevanju kako se njihovi podaci koriste, čuva sigurnost tih podataka, stalno poboljšavaju nove kontrole i ispunjava odgovornost prema regulatorima.

“Proizvode podvrgavamo strogim provjerama sigurnosti podataka. Takođe se susrećemo s regulatorima, zakonodavcima i stručnjacima za zaštitu privatnosti širom svijeta kako bismo dobili podatke i mišljenja o našim praksama i pravilima’, navodi se u blogu.

Glavna operativna direktorka kompanije Šeril Sendberg objavila je prošle nedjelje da će Facebook stvoriti novi centar za privatnost, koji bi na jednom mjestu objedinio sva bitna podešavanja privatnosti i društvene mreže.

Novi evropski zakon drastično će povećati novčane kazne za kompanije za koje se utvrdi da krše zakon o zaštiti podataka.

Od ponedjeljka će korisnici Facebooka dobiti podsjetnik da izvrše provjeru privatnosti, napisala je Igan, kako bi bili sigurni da se slažu s time koje podatke dijele i s kim.

(B92)

PODIJELI