Fejsbuk potvrdio da su brojevi stotina miliona korisnika ostavljeni nezaštićeni

0
280
Facebook je potvrdio da su telefonski brojevi stotina miliona korisnika ove društvene mreže bili ostavljeni na nezaštićenom serveru.

Prema podacima veb sajta TechCruncha, 419 miliona zapisa o telefonskim brojevima nalazilo se na serveru koji je bio dostupan na internetu, a nije imao zaštitu u vidu pristupne šifre.

Facebook je potvrdio ovaj izvještaj, ali je precizirao da je vjerovatno riječ o upola manjem broju telefonskih brojeva zbog dvostrukih unosa.

Pretpostavlja se da je propust nastao kada je 2018. godine ukinuta opcija potrage za korisnicima preko njihovih javno dostupnih informacija.

Mjera je preduzeta kao odgovor na skandal sa kompanijom “Cambridge analytica” i neovlaštenog korištenja podataka o korisnicima u analitičke svrhe.

U izvještaju se navodi da je server sadržavao nekoliko baza podataka sa različitim informacijama, uključujući identifikacionu oznaku korisnika Facebooka uz njihove telefonske brojeve.

Ova baza podataka u međuvremenu je uklonjena sa interneta i nema dokaza da su nalozi na Facebooku kompromitovani, saopštio je portparol ove kompanije.

U nekim slučajevima bili su izloženi i detalji poput imena korisnika, njihovog pola i lokacije po državama.

PODIJELI