FENOMEN IZ PALAČKOVACA – VLADO PČELARI U DESETOJ DECENIJI !

0
1387

Od osnivnja Udruženja pčelara „Bagrem“ u Prnjavoru,najstariji član je Vlado Jotić,penzioner iz Palačkovaca (na slici),koji je radni vijek proveo u građevinarstvu.Rođen je 4.jula 1922.godine,pa je već zagazio u desetu deceniju života.Pčerastvo ga je osvojilo osamdesetih godina prošlog vijeka,kada je na svom imanju nabavio prve košnice.

-Lijepo mi je dok sam u svom pčelinjaku.Obilazim pčele,“razgovaram“ sa njima,uređujem košnice…Jednostavno,uživam dok ih pratim.Trenutno imam dvadesetak društava.Bilo je i više,ali godine čine svoje pa sam svoju „slatku“ ekonomiju  brojčano smanjio ,priča domaćin Vlado.

Prije nekoliko dana Jotić  je sa drugarima iz „Bagrema“  posjetio Sajam meda u Beogradu.Višečasovno putovanje autobusom nije mu teško palo,jer se radovao susretu sa poznanicima,pčelarima iz raznih krajeva,koje je ranije upoznao.

-Lijepo su nas primili Beograđani,a ja sam im,valjda zbog mojih godina,bio posebno interesantan.Vjerovatno sam bio i najstariji na Sajmu,ističe Jotić.

U ovom poslu će,kaže ostati sve dok bude hodao,jer su i pčele,naglašava ovaj pokretljivi starina,takođe zaslužne za njegovu  relativno dobru  fizičku kondiciju.

Bio bi,kako zaključuje,srećniji kada bi se mladi s više interesovanja  posvetili ovom hobiju.

Ime Vlade Jotića moglo bi se naći i u knjigama koje se bave pčelarstvom.Zakoračio je ljetos u 93.godinu,ali se ne predaje.Možda se za ovog veterana-pčelara zainteresuje i Ginis.Njihovi ljudi bilo su prošlog ljeta u Prnjavoru,zašto ne bi krenuli i do Palačkovaca./prnjavorlive.info/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here