Naslovna Prnjavor Vijesti Fićo iz Prnjavora na Međunarodnom Fiat-Fićo festu /Foto galerija/

Fićo iz Prnjavora na Međunarodnom Fiat-Fićo festu /Foto galerija/

0
2518

Sarajevo je 29. jula bilo domaćin prvog po redu Međunarodnog Fiat-Fićo festa. Ljubitelji legendarnog Fiatovog, a zatim i Zastavinog modela, iz cijele Evrope okupili su se u Sarajevu da proslave njegov 62. rođendan.

Organizator manifestacije bilo je Udruženje “Fićo-klub“,  a turisti su mogli da vide 66 primjeraka “fiće”, kojima su vlasnici iz svih krajeva Evrope, najviše iz regiona, stigli na prvi Fiat-fićo fest.
Vlasnici “fića” su pokazali da prva ljubav zaborava nema i da su mnogi od njih nostalgično vezani za svoja vozila.

 

 

Dio spektakularnog okupljanja “fića” bio je i Robin Dujaković, iz Prnjavora, momak o kome smo već pisali na portalu prnjavorlive.info, kada smo i otkrili njegovu veliku ljubav prema fići.

Stari kragujevački as iz 1983.godine, bez problema je prešao put od Prnjavora do Sarajeva, u susret svojim drugovima iz klase, a Robin nam je iz prve ruke ispričao i kako je sve to izgledalo:

” Prije svega, zna se-kafa se pije u omiljenom kafiću, a onda sam polako krenuo za Sarajevo. To je bio 28. juli, oko podne. Za 25 KM natočio sam gorivo na pumpi, a da dodam, 25 KM je pun rezervoar” kaže Dujaković. ” Usput sam i stajao, u Doboju bio kod familije, a u Zenici su me častili ćevapima kod Bešlica. Išao sam 70 do 80 km/h. Bez stajanja možeš doći do Sarajeva fićom za 4 sata” kaže Dujaković.

Najinteresantniji model stigao iz Subotice

Automobili su prvo bili izloženi na Baščaršijskom trgu, gdje su privukli veliki broj simpatija. Bilo je tu raznih modela, a jedan od najinteresantnijih je stigao iz Subotice. Riječ je o modelu 600D iz 1961.godine, koji je svojevremeno koristila jugoslovenska milicija.

Najstarije vozilo iz 1955.

Na Fiat-Fićo festu u Sarajevu pristiglo je 66 vozila, a najstarije koje je došlo je model iz 1955. godine.

Na pozivnici organizatora Fićo festa u Sarajevu nalazila i rečenica- “Svi ste dobro došli, osim kiše” Pa kiše nije bilo, kaže Robin, ali je zato atmosfera bila i više nego dobra. Nakon završetka manifestacije,vlasnici fića, koji nostalgično podsjećaju na vremena za koja mnogi kažu da se bolje živjelo, otišli su raznim putevima nekadašnje zajedničke države, po kojima vozi još po neki FIĆO.

 

                                                  

Marijan Popadić./prnjavorlive.info/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games