Finansijski kolaps: Dugovi doveli frekvencije Radio Prnjavora pred gašenje

0
1239

Opštinska radio stanica u Prnjavoru dužna je 100.000 KM za struju, 30.000 za poreze i doprinose, a plata za šestoro radnika kasni više od pola godine.

Ovaj jedini javni medij u prnjavorskoj opštini, u koji godinama nije gotovo ništa uloženo u modernizaciju tehnike, dospeo je u veoma tešku situaciju.

 Razlog je i tužba za podmirenje dugova po osnovu neisplaćenih plata za kojom je posegao bivši direktor Dragan Jelić.

Njegov naslednik i sadašnji direktor, Dragan Malić ističe da je preduzeo mere na stabilizovanju finansija, ali one još nisu dale očekivani rezultat.

– Smanjili smo broj zaposlenih, sklopili reprograme za struju i poreze, obavezali se da ćemo u naredne dve godine isplatiti obaveze prema dvoje radnika koji su sporazumno napustili kolektiv. Jedno od njih je i moj prethodnik – kaže Malić.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

On naglašava da je za njihov rad ove godine u opštinskom budžetu doznačeno 75.000 KM, ali je do sada uplaćeno 55.000 KM.

– Opštinskom donacijom te novcem koje sami zarađujemo, ovaj medij ne može opstati. Naš program najvećim delom nije komercijalnog karaktera nego su to informativne, obrazovne, emisije o nacionalnim manjinama, sportu i drugim oblastima – naglašava Malić.

On podseća da Radio Prnjavor, koji dnevno emituje 12 sati vlastitog programa, prolazi kroz najtežu fazu od osnivanja, pre više od tri decenije.

Zaposleni, većinom dugogodišnji novinari i tehničari, smatraju da lokalne vlasti ne čine dovoljno na stvaranju boljih uslova za rad, unapređenju informisanja i poboljšanju finansijske pozicije.

“EuroBlic” je uskraćen u pokušaju da od lokalnih vlasti sazna njihove stavove u vezi problema na koje ukazuju u Radio Prnjavoru.

Siniša Gatarić, odlazeći načelnik, nije nam se javio na telefonski poziv, a Darko Tomaš, koji će za nekoliko dana preuzeti ovu dužnost, nije odgovorio na naše pitanje o radu opštinske radio stanice. Ni za njega ova tematika nije nepoznata, jer je pre četiri godine bio na funkciji načelnika Prnjavora. Ni tada u opštinskom radiju nije bilo mnogo bolje

Radio iznad načelnika

Radio Prnjavor nalazi se u opštinskoj zgradi, a prvi sused novinarima je načelnik.

Njegov kabinet je sprat niže, ispod studija, ali ovaj medij zbog bliskog komšiluka do sada nije imao naročitu privilegiju. Radio je tužio i prethodnk Dragan Jelić, kojeg zastupa bivši direktor ovog medija advokat Mladen Sarić.

Milan Pilipović – Blic

PODIJELI