Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

0
264

Firefox  je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u oktobru prošle godine.

Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je odbrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

– Trenutno nešto više od 20 odsto naših korisnika ima uključen Enhanced Tracking Protection , ali s Firefox 69 očekujemo da ćemo dosegnuti sto odsto – naglasili su iz Mozille.

Novom nadopunom najavljuje se onemogućavanje aktivnosti koje uveliko narušavaju sam kvalitet surfanja internetom. Mozila se odlučila na tako nešto u svom internetskom pregledniku jer je pratila aktivnosti korisnika. Tako brojke kažu da se alatima za onemogućenje “trekinga” 1,3 odsto korisnika, odnosno njih oko tri miliona od 250 miliona koliko ih broji Firefox.

Što se samog blokiranja oglasa tiče, to koristi oko 20 odsto korisnika ili njih oko 50 miliona. Znači, oglasi su nepoželjni većem broju ljudi, ali kao takvi nisu problematični.

Problematično je ako se korisnik prati bez njegovog znanja gdje god išao dok surfa. Ta praksa, nažalost, još nije regulisana od strane nadležnih institucija pa se korisnici moraju sami snaći ili se moraju nadati da će kompanije kao Mozila same odlučiti da stanu u kraj “trckingu” i sličnim aktivnostima. Nažalost, mnoge web stranice posežu za njima.

U svojoj studiji iz prošle godine  Ghostery je otkrio da 90 odsto od 500 najposjećenijih web stranica na svijetu ima “trackere”. Ne samo da time narušavaju privatnost već i kvalitet surfanja, jer se uz “trackere” čak i one najbrže stranice u potpunosti otvore tek za 11 do 15 sekundi, nezavisno od performansi uređaja ili brzini internetske veze.

Međutim, naprimjer, jedan  New York Times se bez blokiranih “trackera” podigne tek za stotinu sekundi. Iz Ghostery-a naglašavaju da je to tako jer trackeri ni u jednom trenutku ne prestaju da komuniciraju sa serverom, piše ictbusiness.info.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here