Foča i njene ljepote privlače turiste iz cijelog cijeta (VIDEO)

0
353

Posljednjih godina, i Foča je sve atraktivnija turistima iz cijelog svijeta. Planinski i seoski turizam, rafting, kampovanje, nastava u prirodi – samo su dio bogate turističke ponude.

“Suza Evrope”, Tara sa svojim kanjonom, drugim po veličini u svijetu i Drina od svog izvorišta prema Foči zaljubljenicima u rafting pružaju nevjerovatan doživljaj. Zasluženo, ova “zavodljiva avantura” i ovaj dio Srpske jedan su od najprepoznatljivijih turističkih brendova.

– Posljednjih godina razvijamo i kanjonih safari vožnje po bespuću – kaže Mirko Davidović, menadžer Sportsko-rekreativnog centra “Tara-Raft” iz Foče.

U vrhu interesovanja turista je Nacionalni park “Sutjeska” sa Maglićem, najvišom planinom u BiH i Zelengorom, i njenih osam “gorskih očiju” glečerskih jezera. Planinski vodiči, podsjećaju da na svakom kilometru turisti iskazuju divljenje.

– Posebno izdvajam šetnje od planinskih prevoja i planinu Maglić, kao i posjetu Trnovačkom jezeru, kao najatraktivnijoj lokaciji – ističe Vladan Smrekić, sertifikovani planinski vodič.

“Sutjeska” je i jedna od destinacija koje su u ponudi građanima Srpske gdje mogu odmarati koristeći turističke vaučere. Zavisno od novčanika za domaće i strane turiste na raspolaganju su “kućice” u rafting kampovima, hotelski i smještaj u kućnoj radinosti.

– Mogu biti smješteni u vilama i hotelu, kao i kampu i katunima na Prijevoru – navodi Nevena Novović, ispred Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Ljeposava Đajić, direktorka Turističke zajednice Foča kao jedan od načina smještaja za sve posjetioce navodi i smještaj iznajmljivanjem stana na dan i apartmane u kućama za odmor.

U fočanskom kraju brojne su kulturno-istorijske znamenitosti – Dolina heroja na Tjentištu, stećci, Muzej “Stara Hercegovina”, pravoslavni hramovi i džamije. Za ljubitelje netaknute prirode vrijedi osjetiti i ljepotu planinskih sela, narodno stvaralaštvo i jahanje konja.

– Za gurmane i ljubitelje gastronomije nudimo teletinu ispod sača i jagnjetinu u mlijeku – ističe Milan Vasović, vlasnik restorana.

Uz sve atraktivnosti, treba se uvjeriti i u posebnost riječnog ostrvceta Brioni na Ćehotini i obavezno potražiti savjet turističkih vodiča, jer ovaj kraj nudi za svakog nešto.

PODIJELI