Folksvagen pokrenuo serijsku proizvodnju električnog automobila ID.3

0
385
epa07971944 A Volkswagen ID.3 car during the start of the production of the new electric car Volkswagen ID.3 at the Volkswagen (VW) vehicle factory in Zwickau, Germany 04 November 2019. The ID.3 is Volkswagen's first product in an affordable range of full-electric vehicles based on the MEB-platform. The ID.3 will be available with three battery options: standard range, mid range and long range. Production will start in November 2019 and customers can expect their cars to be delivered in the summer of 2020. EPA-EFE/FILIP SINGER

Njemačka grupacija Folksvagen zvanično je danas započela serijsku proizvodnju svog električnog automobila ID.3, u sklopu nastojanja da postane svjetski lider u oblasti e-mobilnosti.

Ceremoniji pokretanja fabričke proizvodnje, održanoj u Folksvagenovoj fabrici u njemačkom gradu Cvikau, prisustvovali su, između ostalih, izvršni direktor VW-a Herbert Dis i njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi CNBC.

U govoru, čiji su odlomci objavljeni na internetu, Dis je rekao da će model ID.3 pružiti “važan doprinos razvoju e-mobilnosti“.

– Učiniće da ekološka individualna mobilnost postane dostupna milionima ljudi i prekretnica je za našu kompaniju na putu ka klimatskoj neutralnosti do 2050. godine – dodao je on.

Model ID.3 bi trebalo da bude lansiran “skoro istovremeno” na evropskim tržištima sljedećeg ljeta, pri čemu će osnovna verzija biti plasirana po cijeni manjoj od 30.000 evra u Njemačkoj.

Pogon u Cvikauu trenutno prolazi kroz transformaciju – iz fabrike motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u fabriku koja će proizvoditi samo električna vozila.

U rekonstrukciju fabrike Folksvagen ulaže 1,2 milijarde evra, a ona će, kako je saopšteno, od 2021. imati kapacitet za proizvodnju 330.000 vozila na električni pogon godišnje.

Njemački VW planira da lansira “skoro 70 novih električnih modela“ do 2028, a iz kompanije je u martu ove godine najavljeno da će potrošiti preko 30 milijardi evra na elektrifikaciju svog portfelja vozila do 2023. godine.

VW je prošle nedjelje saopštio da su njegovi prihodi od prodaje, u periodu od januara do septembra, dostigli 186,6 milijardi evra, što je za 6,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

PODIJELI