“Fon der Lejen da se uključi u problem Trgovske gore”

0
235

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, upozorio je novoizabranog predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lejen na problem namjere Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

U otvorenom pismu predsjedniku Evropske komisije uoči posjete Hrvatskoj, Magazinović je ukazao da bi važna tema tokom posjete trebalo da bude i pitanje odlaganja nisko i srednje radioaktivnog nuklearnog otpada iz nuklearne elektrane Krško (Slovenija) na granici sa BiH i pozvao Fon der Lejenovu da se zainteresuje za ovaj slučaj.

On je podsjetio da će Slovenija svoj dio nuklearnog i radioaktivnog otpada iz Krškog skladištiti na mjestu nastanka, dok Hrvatska svoj dio otpada ima namjeru da skladišti na lokaciji Trgovska gora koja, osim što je na samoj granici sa BiH, ne ispunjava ni niz drugih uslova.

Navodeći da mu je izuzetno drago što je Fon der Lejenova u svom planu spomenula evropsku djecu, njihovu budućnost i u tom kontekstu zdravu životnu sredinu, Magazinović je istakao da se i djeci u BiH moraju omogućiti ista prava da žive u očuvanoj i zdravoj životnoj sredini.

“Vrlo brzo bi trebalo da znamo gdje će Hrvatska odlagati nuklearni otpad, a već znamo da pretenduje na Trgovsku goru koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, a o čemu je Sabor Hrvatske već donio odluku”, naveo je Magazinović.

Prema njegovim riječima, zbog blizine granice sa BiH i njenog geografskog položaja ta lokacija imaće najveći negativni uticaj na stanovništvo i životnu sredinu u BiH, na raznovrsni biljni i životinjski svijet, na rijeku Unu i vodozahvate vode za piće, ugroziće Park prirode “Una”, Nacionalni park “Una” i onemogućiti turizam i proizvodnju zdrave hrane u cijelom pogođenom području.

Magazinović je napomenuo da dosadašnji postupci koji su vođeni od institucija i organa Hrvatske, a koji se odnose na odabir lokacije na Trgovskoj gori, nisu u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima koji su pravno obavezujući i za Hrvatsku.

On je pozvao Fon der Lejenovu da se zainteresuje za ovaj slučaj i da upozna i zvaničnike zemlje u čijoj je posjeti sa ovim činjenicama, te da ih podsjeti na legislativu EU koja obavezuje zemlje članice na ove korake još u fazi planiranja projekta odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada, te da postoje jasna pravila kako se to radi.

“Protivljenje namjeri institucija Hrvatske da se nuklearni i radioaktivni otpad odlaže praktično u našem dvorištu i na taj način direktno ugroze životi gotovo 300.000 ljudi jedna je od rijetkih tema o kojoj postoji potpuna politička saglasnost”, navodi se u pismu.

Magazinović je istakao da svi u BiH jednoglasno ističu snažno protivljenje i protest ovakvoj namjeri.

“Parlamenti na svim nivoima, kao i Predsjedništvo BiH, usvojili su identične stavove protivljenja ovakvoj namjeri susjedne Hrvatske”, naglašava se u pismu proslijeđenom iz Parlamentarne skupštine BiH.

Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen danas stiže u Hrvatsku, gdje će s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem razgovarati o predsjedavanju Hrvatske EU, ulasku Hrvatske u šengenski prostor i evropodručje, višegodišnjem finansijskom okviru, te ostalim aktuelnim temama, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska je među prve tri zemlje koje će posjetiti Fon der Lejenova od kada je izabrana na mjesto šefa izvršnog tijela EU.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here