Fond: Odluka o liječenju male Ivane do kraja sedmice

0
337

U Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Republike Srpske u petak je stigla potvrda da će klinika u Parizu primiti na liječenje teško bolesnu trogodišnju djevojčicu Ivanu Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva, potvrdila je direktorka Fonda Јasminka Vučković.

Vučkovićeva je za Euroblic rekla da su roditelji djevojčice dostavili predračun, kojim se potvrđuje da će liječenje koštati 295.249 evra.

O Ivaninom daljem liječenju sutra će se izjasniti stručna komisija, a konačnu odluku će, kako je i propisano, donijeti Upravni odbor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Republike Srpske.

Vučkovićeva je rekla da je upoznata s tokom Ivaninog lijčenja, da se djevojčica već godinu dana liječi u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske i da s majkom boravi u Roditeljskoj kući u Banjaluci.

Ona kaže da je razgovarala sa Ivaninom majkom i objasnila joj kakva je procedura.

– Objasnila sam joj da treba da podnese zahtjev i dostavi dokumentaciju i da ćemo potom odlučiti u najkraćem mogućem roku. U petak je dokumentacija kompletirana, te je omogućeno da se o Ivaninom daljem liječenju odlučuje u skladu sa propisima po kojima radi Fond solidarnosti – pojasnila je Vučkovićeva.

Dodala je da ona ni u jednom, pa ni u ovom slučaju, ne može unaprijed reći kakva će biti odluka.

– Nikome ko dostavi zahtjev ne mogu unaprijed reći “to će biti riješeno”. Odluku ne donosim ja, kompletnu medicinsku dokumentaciju analizira stručna komisija i daje prijedlog za dalje liječenje, a nakon toga Upravni odbor na osnovu kompletne dokumentacije donosi odluku. Nadam se da će, ako sve bude teklo po planu, UO odluku donijeti do kraja ove sedmice – istakla je Vučkovićeva.

Podsjećamo, trogodišnjoj Ivani Bjelogrilić u septembru prošle godine dijagnostifikovan je karcinom bubrega, nakon čega su u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci i Beogradu uslijedile operacija, te hemoterapija zračenjem, ali su najnoviji pregledi pokazali da se bolest proširila i zahtijeva dalje liječenje.

(RTRS)

PODIJELI