Formiran ekspertski tim; Naložen hitan pregled radnika Poslovne zone Incel

0
252

U Banjaluci je održan drugi sastanak predstavnika institucija s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da se ovaj problem mora sistemski rješavati.

Ona je rekla da je formiran ekspertski tim i da će sva kontaminirana područja u Incelu biti riješena.

– U narednih sedam dana ekspertskom timu biće dostupna sva potrebna infrastruktura – navela je ona i dodala da će za mjesec dana biti poznate smjernice za dalje postupanje.

Golićeva je istakla da će otpad biti prevezen u zemlje EU – Italiju, Njemačku ili Francusku, jer u BiH ne postoji deponija ili spalionica za ovu vrstu otpada.

Svi subjekti koji se nalaze u Poslovnoj zoni Incel biće obavezni da snose štetu za učinjeno i moraće da plate sanaciju kontaminiranog dijela.

Podsjetila je da je UNDP odobrio Srpskoj i FBiH po 300.000 dolara za lokacije koje su identifikovane kao prioritetne.

Ona je navela da je izvršeno uzorkovanje na 21 lokaciji, a uzeta su 52 uzoraka iz zone Energane, te da u podzemnim vodama u Vrbasu nema piralena.

Ministarka je naglasila da će nakon ovog slučaja biti zatražena istraživanja i na drugim područjima Republike Srpske gdje je postojala hemijska industrija.

Sastanak o sanaciji kontaminiranog zemljišta u Incelu (Foto: RTRS

Sastanak o sanaciji kontaminiranog zemljišta u Incelu (Foto: RTRS

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Gradska uprava, zajedno sa gradskim i republičkim institucijama, pripremila plan djelovanja i da će sve što grad utvrdi u istrazi dostaviti MUP-u i Tužilaštvu kako bi se utvrdila krivična odgovornost.

Radojičić je rekao da je na dva ili tri mjesta, isključivo u krugu Incela, pronađen piralen, te da nema podataka da je kontaminirano područje koje graniči sa Poslovnom zonom.

– Koncentracija piralena na mjestima gdje je iscurilo ulje je veoma visoka, ali nije duboko u zemlji – naveo je on.

Radojičić je rekao da je čitava Poslovna zona pod posebnim nadzorom i da je uzorkovanje provedeno kao preventivna mjera, uz čitav set drugih mjera.

Naveo je da se druga mjera odnosi na definisanje zabrane vršenja iskopa.

– Potrebno je ojačati sve organe koji vrše kontrolu. Grad će imati veći broj inspektora – rekao je Radojičić i dodao da se treći set mjera odnosi na otklanjanje posljedica, a četvrti na zdravstvenu zaštitu.

On je naveo i da je naložen hitan pregled svih koji su radili na ovom području unazad 20 godina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here