Fotografije obišle svijet: Tužna koala bespomoćno gleda kako joj ruše dom

0
438
Sječa drveća ostavlja svoje tragove širom planete, a osim što utiče na vazduh koji dišemo, sa sobom odnosi i domove životinja koje su u tim šumama živjele. Fotografije tužne koale iz Australije obišla je svijet, prikazujući je kako posmatra pusto mjesto gdje je nekad bilo njeno skrovište.

Malenu životinju pronašao je i fotografisao jedan od volontera organizacije “Wildcare Australia”. Bila je povrijeđena, pa ju je odveo veterinaru i nazvao Eš.

Australijski volonter je kazao kako koala izgleda kao da bi rado upitala “Šta se dogodilo s mojim domom?”, a njen stav i energija rekli su dovoljno o tome koliko ju je gubljenje doma pogodilo.

Iako je izgubila svoj dom, priča o Eš ima sretan kraj. Za njenu povredu na tijelu pobrinuli su se veterinari, a ona je dobila kantu eukaliptusa uz koji je vrlo brzo zaboravila na muke kroz koje je prošla.

Koale su nedavno proglašene ugroženom vrstom, a Australijska fondacija za Koale saopštila je da ih je u svijetu preostalo samo 80.000. Najveći razlog smanjivanja ovog broja jesu klimatske promjene, koje utječu na izvore njihove hrane.

PODIJELI