Gadafiju nije uspjelo da “ubije” dolar, ali Kinezi to mogu

0
753

Kina može da uspije sa petro-juanom, i da nastavi tamo gdje je Muamer Gadafi stao – da ubije američki dolar u trgovini naftom.

Muamer Gadafi je želio da razbije dominaciju američkog dolara na Bliskom istoku uvođenjem zlatnog dinara ali nije uspio. Kina ima priliku da završi ono što je on započeo, rekao je jedan stručnjak za industriju za RT.

“Ideje koje se odnose na trgovinu naftom a da to nije dolar, pojavljivale su se više puta. Neke od njih su bile suštinski potisnute od strane SAD, kao što je bila Gadafijeva, koji je predložio uvođenje regionalnog zlatnog dinara kojim bi se trgovalo naftom na Bliskom istoku “, rekao je Aleksandr Egorov, strateg za deviznu strategiju “Tele trejda”.

Međutim, ovog puta pokušaj da se otjera dolar može da bude uspješan.

Kina je preduzela prve korake ka tome da uvezenu naftu plaća u juanima umjesto u američkom dolaru, a Peking ima ono što Gadafi nije imao, kaže analitičar.

“Kina ima sve veću ulogu u globalnoj ekonomiji i sve veći interes vlada za juanom. Može sebi da priušti da pokuša da uništi monopol u trgovini naftom. Osim toga, kineska ekonomija je najveći potrošač nafte u svijetu i samim tim i ostali će morati da se usklade s njom”, rekao je Egorov.

Prema analitičaru, tajming za lansiranje petro-juana je savršen. Ključni naftaši Rusija, Iran i Venecuela su pod pritiskom američkih sankcija, i dobar je trenutak da se otkaže dolar u trgovini naftom.

Mihail Mašenčko, analitičar u društvenoj mreži za investitore je saglasan.

“Sa stanovišta ruske geopolitike, svakako je korisno smanjiti ulogu dolara u spoljnoj trgovini. Druge države koje su stalno pod prijetnjom novih sankcija, poput Irana i Venecuele, takođe mogu da profitiraju”, rekao je on za RT.

Oba analitičara su saglasna da će trebati još vremena prije nego što petro-juan postane prava prijetnja za dolar.

“Kina treba da dobije podršku najvećih svjetskih proizvođača nafte Rusije i Saudijske Arabije”, kaže Mašenčko.

(B92)

PODIJELI