Galić: BiH nedostaje oko 1.200 graničnih policajaca

0
501

Da bi Granična policija BiH adekvatno zaštitila granicu BiH u uslovima pojačanog priliva ilegalnih migranata nakon odluke Turske da otvori granice za migrante, prema procjenama, potrebno joj je dodatnih 1.200 graničnih policajaca.

Direktor Granične policije Zoran Galić navodi da Granična policija poslove nadzora granice sprovodi na granici BiH dužine oko 1.600 kilometara, te 83 granična prelaza.

“Ove poslove, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, predviđeno je da obavlja 2.426 policijskih službenika, koliko je sistematizovanih radnih mjesta policijskih službenika. Zaključno sa 1. martom, broj popunjenih radnih mjesta policijskih službenika iznosi 2.025, što znači da Graničnoj policiji trenutno nedostaje 401 policijski službenik”, navodi Galić.

Na pitanje koliko je Graničnoj policiji potrebno novih graničnih policajaca da bi se na adekvatan način suočila sa novim velikim prilivom migranata, Galić kaže da je, prema procjenama, to tri puta više nego što je Pravilnikom predviđeno.

“Napravili smo procjene koliko je ljudi potrebno za odgovarajući odgovor na istočnom dijelu granice kako bi se pokrile sve moguće tačke prelaska u dužini oko 600 kilometara. Riječ je o nedostatku oko 1.200 policijskih službenika”, ističe Galić.

Ukoliko bi Granična policija BiH odmah dobila sredstva da primi potreban broj policajaca, prema Galićevim riječima, novoprimljeni policijski službenici na granicu bi mogli da budu upućeni tek nakon godinu dana.

“Prije svega, treba istaći da sama konkursna procedura i proces školovanja graničnih policajaca traje oko godinu dana. Kada bismo, hipotetički, primili novih nedostajućih 400 policijskih službenika sa činom policajaca u 2020. godini, počevši od 1. aprila ove godine bilo bi potrebno osam miliona maraka”, navodi Galić.

Od tog iznosa, pojašnjava Galić, za plate bi bilo potrebno 6.500.000 KM, a za naknade 1.500.000 KM.

Galić dodaje da je evidentan pritisak državljana zemalja visokog migracionog rizika iz smjera Srbije i Crne Gore na granicu BiH, zbog čega je angažovano dodatnih 145 policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Granična policija ulaže svoj maksimum i činimo sve što je u našoj moći kako bismo kvalitetno zaštitili granicu”, rekao je Galić.

Prema njegovim riječima, uprkos limitirajućim faktorima koji se ogledaju u znatnom nedostatku kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, Granična policija preduzima niz organizacionih i operativnih mjera i radnji s ciljem sprečavanja i suzbijanja nezakonitih migracija.

“Intenzivirana je razmjena informacija i drugih vidova zajedničkih aktivnosti sa graničnim službama susjednih zemalja. Pored toga, obavlja se kontinuirano vanredno angažovanje policijskih službenika u organizacionim jedinicama Granične policije koje su izložene pojačanom migracionom pritisku. Takođe, preraspoređuju se specijalizovane jedinice Granične policije, mobilna jedinica za podršku i kontrolu, te jedinica za nadzor i osmatranje na kritičnim tačkama ilegalnih prelazaka i slično”, navodi Galić.

Galić je rekao da je tokom prošle godine 13.251 osoba odvraćena u pokušaju ilegalnog prelaska granice BiH.

“Od početka ove godine odvraćeno je više od 1.500 osoba u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Najviše je državljana Pakistana, Avganistana, Iraka, Maroka i Alžira”, naveo je Galić.

/Srna/

PODIJELI