Galić: Nedovoljan broj službenika

0
396

Graničnoj policiji BiH svakodnevno pomažu 104 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 24 člana Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali to nije dovoljno za izazove ilegalnih prelazaka velikog broja migranata iz pravca Srbije i Crne Gore, izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

– Nedostaje nam 407 službenika za obavljanje redovnih poslova i zadataka, za dvadesetčetvoročasovno pokrivanje istočne granice BiH u dužini od 600 kilometara potrebno je još 1.000 ljudi, a samo 15 odsto službenika koji trenutno rade u Graničnoj policiji može obavljati nadzor graničnog pojasa jer ih je 85 odsto angažovano na prelazima koje ne možemo ostaviti bez ljudi – naglasio je Galić.

Galić je sinoć zajedno sa pomoćnikom direktora za organizaciju i operacije Draganom Kulićem posjetio jedinice granične policije na istoku i sjeveroistoku BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Prema Galićevim riječima, određen broj službenika iz organizacionih jedinica Granične policije BiH koje su manje opterećene preraspoređen je na istočni i sjeveroistočni dio granice.

Ističući veliki pritisak na policajce koji su u kontinuitetu maksimalno angažovani, Galić je ukazao da su službenici Granične policije sve nezadovoljniji, kako zbog uslova rada, tako i plata i doprinosa, zbog čega se povećava i broj onih koji napuštaju službu.

– Uslovi u kojima rade službenici Granične policije BiH provodeći pojačane mjere uz maksimalne napore od kraja 2017. godine su, mogu slobodno reći, sramota cijele BiH, ništa manja od stanja infrastrukture pojedinih graničnih prelaza – rekao je Galić.

On je naglasio da, bez obzira na sve probleme, policajci pružaju maksimum što je argumentovao podatkom da je samo tokom proteklog vikenda na istoku BiH spriječen ulazak 347 migranata.

Kada je riječ o broju službenika, Galić je istakao da je pri kraju konkursna procedura za prijem 10. klase sa 100 kadeta Granične policije BiH koji će uskoro početi školovanje u Agenciji za stručno usavršavanje u Mostaru.

On je naveo da se očekuje odluka Savjeta ministara u tehničkom mandatu o prijemu nove 11. klase sa 150 službenika u činu policajac i 10 u činu mlađi inspektor.

Galić i Kulić sa službenicima obišli su područje rijeka Save i Drine koje zbog magistralnih puteva imaju veliki broj potencijalnih tačaka ilegalnog prelaska granice.

Oni su razgovarali i o specijalnoj opremi koja nedostaje za još efikasnije sprečavanje ilegalnih prelazaka i krijumčarenja ljudi, kao sve češćem obliku prekograničnog kriminala.

(Srna)

PODIJELI