GALIĆ: OD POČETKA GODINE SPRIJEČEN ILEGALNI ULAZAK 2.603 MIGRANTA

0
600

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da je ova služba od početka godine spriječila ilegalni ulazak 2.603 migranta, te da su akcijama Granične policije u saradnji sa policijama entiteta i kantona otkrivena još 1.723 lica neposredno nakon ilegalnog prelaska granice.

Galić je naveo da je Granična policija BiH identifikovala više od 30 lica u dvije organizovane kriminalne grupe, koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku.

“Obje grupe su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentovano je da su prokrijumčarili najmanje 100 stranih državljana”, rekao je Galić za “Euroblic”.

Prema Galićevim riječima, policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ angažovani su zajedno sa pripadnicima Granične policije na kontroli granice, što je donijelo konkretne rezultate u vidu povećanog procenta odvraćenih ilegalnih migranata na području Višegrada prethodnih nekoliko dana.

Galić kaže da prebacivanje graničnih policajaca na krizna područja nije oslabilo kontrolu granice BiH na drugim mjestima, te da su u prva tri mjeseca ove godine ostvareni bolji rezultati rada nego u istom periodu prošle godine u oblasti otkrivanja lažnih dokumenata, krijumčarenja roba i drugih oblika prekograničnog kriminala koji nemaju veze sa problemom ilegalnih migracija.

Srna

PODIJELI