Galijašević: BiH glavna odskočna daska za teroriste u Evropi

0
372

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević upozorio je da je BiH glavna odskočna daska za teroriste u Evropi, a i šire, te ukazao da su paradžemati, koji okupljaju radikalne islamiste, iz BiH, gdje ih ima oko 60, počeli da šire pipke i prema Srbiji, pogotovo Raškoj oblasti.

“BiH je danas glavna teroristička baza u Evropi. U BiH se među radikalnim islamistima planiraju i pripremaju akcije. Ova zemlja je definitivno najveći klaster terorista u Evropi”, poručio je Galijašević.

On kaže da su paradžemati pod zaštitom SDA i Sarajeva i da se već godinama ne sprovode policijske akcije po ovim zajednicama jer SDA kontroliše situaciju na terenu i ne dopušta državnim bezbjednosnim agencijama da “guraju nos” u paradžemate.

“Paradžemati iz BiH su počeli da šire pipke i prema Srbiji, pogotovo Sandžaku. Kada se pogledaju istupi Sulejmana Ugljanina i njegovi stavovi, svima je jasno da je to ista slika i prilika SDA iz Sarajeva”, istakao je Galijašević za “Večernje novosti”.

On kaže da se radikalni islamisti grupišu po paradžematima i u Podrinju.

“Pojas oko Drine je posebno interesantan za vehabije jer mogu prelaziti u Srbiju pa dalje ići prema Raškoj oblasti”, rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, vehabije iz paradžemata u BiH su od završetka rata u BiH izveli na desetine terorističkih napada i ubistava po BiH.

“Još su svježa sjećanja na ubistvo srpskog policajca u Zvorniku od prije nekoliko godina. Zatim smo imali ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva. Tu je i pucanje na američku Ambasadu u Sarajevu, pa dizanje u vazduh policijske stanice u Bugojnu. Ovo su sve događaji od 2000. godine na ovamo”, podsjetio je Galijašević.

Galijašević kaže da u paradžematima žive, prije svega, “domaći ljudi koji se finansiraju novcem radikalnih islamista instalisanih iz nekoliko centara”.

“Saudijska Arabija finansira vehabije u BiH preko džamije kralja Fahda u Sarajevu. Turska to radi preko nevladinog sektora, kao i Pakistan. Drugi izvor finansiranja je preko vehabijskih mreža u Austriji i Luksemburgu. Iz ovih zemalja u BiH stižu ogromna sredstva za paradžemate”, rekao je Gaijašević.

“Novosti” pišu da u BiH postoji više od 60 paradžemata, odnosno zajednica u kojima se uči radikalni islam.

Navodi se da zvanično postoji 11 paradžemata koji i dalje odbijaju Islamsku zajednicu u BiH, dok je 50 paradžemata prihvatilo da bude pod Islamskom zajednicom u BiH.

“Na terenu to ne znači ništa, u svima se, bez izuzetaka, izučava radikalni islam”, piše ovaj list i napominje da se najviše paradžemata nalazi na širem području Sarajeva, Zenice i Tuzle, ali i u Podrinju.

Procjena stručnjaka je da BiH ima oko 100.000 radikalnih islamista koji naseljavaju paradžemate širom BiH, a da sa njima sarađuje i više od 30.000 stranih državljana koji dolaze iz arapskih zemalja, kojima je radikalni islam način života.

/Srna/

PODIJELI