Galijašević: Kaznena politika stimulativna za teroriste

0
353

BiH ima blage i stimulativne kazne za teroriste, što dokazuje prvostepena presuda kojom je Sud BiH za terorizam osudio na tri godine zatvora Senada Kasupovića, rekao je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

– Kasupović je praktično dobio presudu za člansku kartu “Islamske države”. Nisu uopšte sprovedene ozbiljne istrage o djelovanju njegove jedinice, o ubistvima koje je počinila, o paljevinama, rušenjima gradova, pljačkama – rekao je Galijašević Srni.

On je naglasio da se ovdje praktično zanemaruje kompletno terorističko djelovanje i samo se dobija kazna za člansku kartu.

– Šta je radio kada im je pristupio – pjevao, zabavljao ih ili je ubijao sa njima? – pita Galijašević.

Galijašević je istakao da se u drugim zemljama, pogotovo zapadnim, drugačije pristupa kada je riječ o kaznama za ovu vrstu djela.

– Prvo, pristupa se ozbiljnije, utvrdi se šta je formacija u kojoj je boravio činila na određenom području i koliko je to područje bilo predmet njihovih terorističkih akcija, zločina, ubistava – pojasnio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, oni se na takav način neće resocijalizovati i shvatiti gdje su pogriješili.

Sud BiH je prvostepenom presudom osudio danas na tri godine zatvora Senada Kasupovića za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je, obrazlažući presudu, da je optuženi 12. jula 2013. godine sa sarajevskog aerodroma otputovao za Istanbul, te ilegalno prešao u Siriju da se bori u takozvanoj “Islamskoj državi”, koja je 30. maja 2013. godine proglašena terorističkom organizacijom.

– Sud je van razumne sumnje utvrdio da je optuženi Kasupović, pod imenom Muatesim, postao pripadnik terorističke grupe kojoj je pružao pomoć i učestvovao u terorističkim aktivnostima s ciljem promjene ustavnog poretka i svrgavanja legitimne vlasti – naveo je Strika.

/Srna/

PODIJELI