Galijašević: U region ne dolaze migranti, nego poraženi borci Al Kaide

0
596
Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je da se u zemljama Zapadnog Balkanapovratnici sa sirijskog i iračkog ratišta pogrešno identifikuju kao migranti, iako je u ogromnom broju slučajeva riječ o poraženim borcima Al Kaide i Islamske države.

– Te ljude je neko poslao ovdje i prije ili kasnije će stupiti u kontakt sa svojim borcima i upotrijebiti ih za svoje ciljeve. Oni su obučeni, opasni i ekstremno tumače vjeru. Danas su u njihovim nasilnim akcijama uglavnom okrenuti jedni prema drugima – rekao je Galijašević.

On za “Blic” kaže da je simptomatično da većina njih nema lične dokumenta, ali da imaju po više platnih kartica i mobilnih telefona, da se predstavljaju kao migranti, a izbegavaju komunikaciju sa matičnim državama.

– Onaj ko insistira na tome da su ljudi koji dolaze migranti, nije svjestan rizika – rekao je Galijašević i dodao da ovdje nije riječ o humanitarnom pitanju.

Galijašević ističe da se u BiH, zbog velikih migracija, mijenja vjerska slika, obezbjeđuju svježi radikalni elementi i radikalizuje lokalno bošnjačko stanovništvo.

On je dodao da je među ljudima koji ulaze u zemlje regiona mnogo onih bez jasno utvrđenog identiteta, većinom muškaraca starosti od 20 do 30 godina, a tu su i žene sa djecom, koje nisu obične žene domaćice, nego su prošle vjersku i vojnu obuku, obučene su za upotrebu eksploziva i prije ili kasnije će “biti upotrijebljene” u zemljama EU, prvenstveno Njemačkoj ili Francuskoj.

Galijašević smatra da bezbjednosne službe Srbije mnogo ozbiljnije rade po ovom pitanju nego one u BiH.

Evropska policijska agencija je u svom posljednjem izvještaju upozorila da bi povratnici iz Iraka i Sirije mogli da predstavljaju potencijalnu bezbjednosnu prijetnju za Evropu i region Zapadnog Balkana.

U izvještaju je navedeno prisustvo “džihadističke zajednice” u Crnoj Gori, slučaj srpskog državljanina koji je u Austriji osuđen za terorizam, te povratak žena i djece, ali i jednog muškarca, državljanina BiH iz Sirije.

PODIJELI