Gdje će dugogodišnji grado/načelnici nakon što su izgubili na izborima: Poslije poraza i povratak struci dobro dođe

0
381

Na lokalnim izborima održanim u novembru prošle godine pojedini dugogodišnji gradonačelnici i načelnici ostali su bez tih funkcija. Iako su građani navikli da ih gledaju kao funkcionere, većina njih će sada ili u političku penziju ili bar na predah od politike.

Većina se u politiku odluči ući “iz struke”, a mnogi grado/načelnici su toliko dugo vodili svoje lokalne zajednice da je veliki broj građana zaboravio šta su oni po zanimanju, dok mlađi birači vjerovatno nisu ni upoznati o tome. Kako se u javnosti u Srpskoj raširilo mišljenje da je politika najisplativije zanimanje, za mnoge kandidate, ali i one koji poslije više mandata nisu odlučili da uđu u trku za poziciju prvog čovjeka opštine ili grada, nametnulo se pitanje čime će oni sada da se bave.

Jedan od dugogodišnjih načelnika je i Drago Bundalo, koji je na čelu Kostajnice proveo tri mandata, a na ovim izborima je odlučio da se ne kandiduje. On za “Glas Srpske” ističe da se na ovaj potez odlučio jer je došlo do zamora usljed dugogodišnjeg vođenja te opštine i brojnih funkcija u stranci.

– Nažalost, ove izbore smo izgubili. Siguran sam da bismo ostvarili pobjedu da sam ja bio kandidat, ali odlučio sam da mi je potreban odmor. U politici sam dugo, u tri mandata sam bio na čelu opštine, a pored toga tu su bile i brojne obaveze u struci. Inače, po zanimanju sam ekonomista, ali sada ne razmišljam na duže staze. Trenutno uzimam pauzu od politike, a kasnije ću možda potražiti posao u struci ili ću otići u penziju, jer ispunjavam uslove po godinama staža – rekao je Bundalo.

Poslije dva mandata na čelu opštine Brod u trci za treći mandat poraz je doživio i Ilija Jovičić, a na njegovo mjesto doći će Zoran Vidić. Ipak, u razgovoru za naš list on je zahvalio svim biračima koji su svoje glasove dali njemu i SNSD-u.

– Podršku sam dobio u dva mandata i sada sam izgubio, ali nema velikog žala. Želim da zahvalim svima koji su mi davali i dali podršku, jer smo kao stranka ostvarili dobar rezultat. Svojim sugrađanima želim srećnu i uspješnu Novu godinu, a ja ću, nadam se, u zasluženu penziju – rekao je Jovičić.

Pauzu od politike napraviće i bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, inače magistar elektrotehnike po struci. Iako je on na čelu grada na Vrbasu proveo samo jedan mandat, njegov poraz izazvao je najviše pažnje javnosti i, po riječima predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, za ovu stranku je bio veliki gubitak. U izjavi za “Glas Srpske” Radojičić je rekao da ne planira da se bavi politikom u bližoj budućnosti.

– Trenutno sam nezaposlen, a u narednom periodu nastojaću da se odmorim i više vremena posvetim privatnom životu. Onda ću vidjeti kojim kolosijekom dalje, a sada ne mogu reći da li će to biti nešto u struci ili u politici – rekao je Radojičić.

Decenije u mandatu

Na prethodnim izborima nakon dugogodišnjeg i višemandatnog upravljanja lokalnim zajednicama poraze su doživjeli SDS-ov Milan Radmilović u Gacku, Rato Rajak (PDP) u Rudom i Mićo Mićić (SDS Semberije) u Bijeljini. Višedecenijska vladavina DNS-a u Prijedoru okončana je prvi put, jer je mandat osvojio SNSD-ov Dalibor Pavlović. Skoro dvodecenijsko upravljanje Modričom Mladena Krekića prekinuto je nakon što je odlučeno da on ne bude kandidat na novembarskim izborima.

/Glas Srpske/

PODIJELI