Gdje se krije ključ za uspješnu vezu

0
165

Ako ste mislili da su putovanja i odlasci u restorane ono što čini parove sretnima, prevarili ste se jer formula je puno jednostavnija.

Ključ za sreću krije nam se ispred nosa, a sve što trebamo je početi gledati.

Istraživanje provedeno na škotskom Univerzitetu u Aberdenu otkrilo je da gledanje serija, filmova ili čitanje knjiga s partnerom može povećati bliskost.

U studiji je učestvovalo 259 osoba koje su bile u vezama te se njihov odnos proučavao skoro 17 mjeseci. Tokom tog perioda ispitanici su bili podijeljeni u dvije kategorije, u zavisnosti da imaju li puno ili malo prijatelja.

Rezultati su pokazali da su parovi s manje prijatelja i većom konzumacijom medija bili sretniji u svojim vezama.

Ako ste nekad bili u vezi na daljinu ili ste pak bili zatrpani poslom, kao i vaš partner, sigurno znate koliko društvena okupljanja mogu biti naporna. Nedostatak vremena razlog je zbog kojeg parovi često odluče ostati kod kuće umjesto izaći s prijateljima.

U tim okolnostima, zajedničko gledanje serija i filmova parovima omogućuje da održavaju bliskost stvarajući osjećaj dijeljenja.

Ipak, čak i ako vam prijatelji prigovaraju zbog takvog načina života, studija je ovog puta na vašoj strani. Istraživanje je pokazalo da likovi u serijama ili filmovima preuzimaju ulogu ”prijatelja” te par, gledajući seriju zajedno, ima osjećaj kao da se nalazi u grupi prijatelja, samo što su oni u ovom slučaju virtuelni.

Sara Gomillion, jedna od autorica studije, objasnila je za “Scientific American” zašto je istraživanje imalo tako iznenađujuće rezultate, prenosi 24 sata.

“Ljudi su društvena bića i vole sklapati prijateljstva. Čitajući ili gledajući filmove o Harryju Potteru, oni imaju osjećaj kao da su dio čarobnjačkog svijeta. Harry, Ron i Hermione postaju njihovi prijatelji, čak iako su svjesni da je riječ o izmišljenim likovima. Bez obzira na to što je riječ o jednostranim prijateljstvima, ona na osobu imaju jednak učinak kao i prijateljstva u stvarnom svijetu”, objašnjava Gomillion.

Slična se stvar danas događa s YouTubeom, gdje mlađa populacija pronalazi influencere koji razmišljaju na isti način kao i oni te se zbog toga osjećaju duboko povezani s takvim pojedincima iako ih vjerovatno nikad nisu upoznali ili stupili u komunikaciju s njima.

Lako je povezati se s likovima Istraživanja koja su dosad proučavala benefite spomenutih ”prijateljstava” uglavnom su govorila o prednostima takvih odnosa te su naglasila kako oni mogu značajno koristiti pojedincima.

Naprimjer, parovi koji gledaju određene serije zajedno mogu razviti “prijateljstvo” s likovima poput Amy i Sheldona iz ”Teorije velikog praska” ili pak Marshalla i Lily iz ”Kako sam upoznao vašu majku”.

Budući da je riječ o serijama koje su trajale više od pet godina, one su bile konstantno prisutne u našim životima. Pratili smo razvoj glavnih likova, smijali se i plakali s njima te se poistovjećivali u određenim životnim situacijama – baš kao što to radimo s prijateljima u stvarnom svijetu.

Otkriće ove studije imalo je velik učinak i na parove koji idu na terapiju.

Naime, neki su klinički psiholozi počeli koristiti filmove kao alat kojim nastoje poboljšali veze svojih pacijenata.

Na primjer, psiholozi sa Univerziteta u Ročesteru otkrili su da zajedničko gledanje i diskutovanje o romantičnom filmu na parove imaju jednak učinak kao i klasične metode kliničke intervencije u sprečavanju razvoda. Ali što ako volite različite stvari? Uprkos tome na kraju je dana ipak važno naći zajednički jezik.

(24sata.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here