Gdje se krije ključ za uspješnu vezu

0
330

Ako ste mislili da su putovanja i odlasci u restorane ono što čini parove sretnima, prevarili ste se jer formula je puno jednostavnija.

Ključ za sreću krije nam se ispred nosa, a sve što trebamo je početi gledati.

Istraživanje provedeno na škotskom Univerzitetu u Aberdenu otkrilo je da gledanje serija, filmova ili čitanje knjiga s partnerom može povećati bliskost.

U studiji je učestvovalo 259 osoba koje su bile u vezama te se njihov odnos proučavao skoro 17 mjeseci. Tokom tog perioda ispitanici su bili podijeljeni u dvije kategorije, u zavisnosti da imaju li puno ili malo prijatelja.

Rezultati su pokazali da su parovi s manje prijatelja i većom konzumacijom medija bili sretniji u svojim vezama.

Ako ste nekad bili u vezi na daljinu ili ste pak bili zatrpani poslom, kao i vaš partner, sigurno znate koliko društvena okupljanja mogu biti naporna. Nedostatak vremena razlog je zbog kojeg parovi često odluče ostati kod kuće umjesto izaći s prijateljima.

U tim okolnostima, zajedničko gledanje serija i filmova parovima omogućuje da održavaju bliskost stvarajući osjećaj dijeljenja.

Ipak, čak i ako vam prijatelji prigovaraju zbog takvog načina života, studija je ovog puta na vašoj strani. Istraživanje je pokazalo da likovi u serijama ili filmovima preuzimaju ulogu ”prijatelja” te par, gledajući seriju zajedno, ima osjećaj kao da se nalazi u grupi prijatelja, samo što su oni u ovom slučaju virtuelni.

Sara Gomillion, jedna od autorica studije, objasnila je za “Scientific American” zašto je istraživanje imalo tako iznenađujuće rezultate, prenosi 24 sata.

“Ljudi su društvena bića i vole sklapati prijateljstva. Čitajući ili gledajući filmove o Harryju Potteru, oni imaju osjećaj kao da su dio čarobnjačkog svijeta. Harry, Ron i Hermione postaju njihovi prijatelji, čak iako su svjesni da je riječ o izmišljenim likovima. Bez obzira na to što je riječ o jednostranim prijateljstvima, ona na osobu imaju jednak učinak kao i prijateljstva u stvarnom svijetu”, objašnjava Gomillion.

Slična se stvar danas događa s YouTubeom, gdje mlađa populacija pronalazi influencere koji razmišljaju na isti način kao i oni te se zbog toga osjećaju duboko povezani s takvim pojedincima iako ih vjerovatno nikad nisu upoznali ili stupili u komunikaciju s njima.

Lako je povezati se s likovima Istraživanja koja su dosad proučavala benefite spomenutih ”prijateljstava” uglavnom su govorila o prednostima takvih odnosa te su naglasila kako oni mogu značajno koristiti pojedincima.

Naprimjer, parovi koji gledaju određene serije zajedno mogu razviti “prijateljstvo” s likovima poput Amy i Sheldona iz ”Teorije velikog praska” ili pak Marshalla i Lily iz ”Kako sam upoznao vašu majku”.

Budući da je riječ o serijama koje su trajale više od pet godina, one su bile konstantno prisutne u našim životima. Pratili smo razvoj glavnih likova, smijali se i plakali s njima te se poistovjećivali u određenim životnim situacijama – baš kao što to radimo s prijateljima u stvarnom svijetu.

Otkriće ove studije imalo je velik učinak i na parove koji idu na terapiju.

Naime, neki su klinički psiholozi počeli koristiti filmove kao alat kojim nastoje poboljšali veze svojih pacijenata.

Na primjer, psiholozi sa Univerziteta u Ročesteru otkrili su da zajedničko gledanje i diskutovanje o romantičnom filmu na parove imaju jednak učinak kao i klasične metode kliničke intervencije u sprečavanju razvoda. Ali što ako volite različite stvari? Uprkos tome na kraju je dana ipak važno naći zajednički jezik.

(24sata.hr)

PODIJELI