Genetika otkriva koja baka vas više voli, ako je to važno?

0
425

Ako su vaše bake učestvovale u vašem odrastanju, sjećanja iz djetinjstva vjerovatno su ispunjena beskrajnom radošću i toplinom te osjećajem sigurnosti. To se, bez sumnje, odnosi na obje bake, ali naučnici tvrde da od jedne bake – one po majci – dobijamo i nešto više od tih emocija.

Naime, prema onome što znamo o genetici, bake i djedovi prosječno dijele 25 odsto DNK sa svojim unucima. Nasljeđujemo gene i od muških i od ženskih roditelja s obje strane, ali naučnici tvrde da bake po majci imaju veći udio uticaja na potomstvo, odnosno da postoje bitne razlike.

Jedna od teorija tvrdi da se razlike u načinu na koji su bake po majci povezane s unucima može objasniti vezom X-hromosoma. Naime, bake po majci prenose jedan od svojih X-hromosoma jednako na unuke i unučice, dok bake po ocu prenose jedan od svojih X-hromosoma samo na djevojčice, ne I na dječake. Zbog toga su bake po ocu X-hromosom 50 povezane sa svojim unukama, ali nema te veze s muškim potomstvom.

Druga teorija sugeriše da takozvana očinska neizvjesnost može uveliko uticati na podsticaj djedova i baka da se brinu za unuke. Ta sintagma podrazumijeva da muški članovi porodice možda nisu uvijek sigurni da odgajaju vlastitu djecu, jer je ne rađaju sami. Dugoročno gledano, to može umanjiti angažman rođaka s očeve strane, uključujući i bake, u brižljivom ponašanju prema potomstvu. U isto vrijeme, žena je uvijek sigurna da je rodila svoje dijete, što čini da je veza po njenoj strani puno jača i prenosi se na druge generacije, prenosi portal Bright Side.

Tu teoriju razvio je čileanski romanopisac, esejist i dramatičar Alejandro Jodorowsky. On sugerira da smo od svih četvero baka i djedova najuže povezani baš s bakom po majci.

On sugeriše da smo od svih četvoro baka i djedova najuže povezani baš s bakom po majci.

Prema njegovoj teoriji, naši geni mogu “preskočiti” generaciju, tako da se prenose od bake i djeda direktno na nas, što se može dokazati činjenicom da mnogi više liče na baku i djeda, nego na roditelje. Jodorowsky vjeruje da majke, osim biološkog materijala, prenose emocije na svoje kćeri, koje će ih kasnije prenijeti na svoju djecu.

Sve te teorije govore o posebnoj ulozi bake po majci u djetetovom životu. Naravno, svi smo različiti i živimo u različitim porodičnim okolnostima, s različitim vezama i odnosima, pa se svim ovim teorijama, zapravo, možda najbolje i ne opterećivati. Ukratko: uživajte u sjećanjima na ljubav kojom su vas okruživali djedovi i bake, bez obzira na to čiji su roditelji.

(24sata.hr)

PODIJELI