GLAS SRPSKE – Ospice haraju u Derventi i Prnjavoru

0
1089

Da bismo smanjili broj oboljelih redovno provjetravamo prostorije, dezinfikujemo kvake i mjesta koja djeca učestalo dodiruju, kaže Mišićeva.

Institutu za javno zdravstvo RS ove godine su prijavljene epidemije vodenih ospica u tri opštine, koje su u Derventi i Prnjavoru još uvijek na snazi, dok je u Zvorniku, 1.marta odjavljena, jer je smanjen broj oboljelih.

Na meti ove veoma zarazne bolesti uglavnom su mališani predškolskog i školskog uzrasta, a trenutno je najteža situacija u Derventi, gdje su i evidentirani najnoviji slučajevi. Epidemiolog Doma zdravlja Derventa Milena Bjegović-Đurić, kaže da su početkom marta primili 47, a samo od prošlog petka 20 nove zaražene djece, zbog čega su i proglasili epidemiju.

-Među oboljelima je najviše djcce školskog uzrasta i to đaka Osnovne škole “Nikola Tesla”. Obišli smo učionice i obavili epidemiološki nadzor, a osoblju savjetovali kako da spriječe širenje bolesti – itakla je Bjegović-Đurić.

Dodala je da su obišli i dvije predškolske ustavnove u Dervneti, gdje su takođe sproveli sve neophodne mjere za suzbijanje ove zarazne bolesti.

Direktor Kluba za djceu “Bambi” u Derventi, Aleksandra Mišić kaže da ih je samo za vikend desetak roditelja obavijestilo da njhiova djeca imaju vodene ospice.

-Da bismo smanjli broj oboljelih redovno provjetravamo prostorije, dezinfikujemo kvake i mjest akoja djeca učestalo dodiruju, peremo im ruke, posteljinu, ali i igračke – kazala je Mišićeva.

U Domu zdravlja Prnjavor kažu da je epidemija i dalje na snazi, iako se broj zaraženih smanjuje, dok je Zvorniku skinuta početkom marta.

-Sada imamo samo sporadične slučajeve-rekla je epidemiolog Doma zdravlja Cvijeta Ostojić-Vasić.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Radovan Bratić aže da je najnovija epidemija vodenih ospica prijavljena u februaru sa 93 oboljela, a u Zvorniku u januaru sa 103 oboljela.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here