Glavno ročište arbitražnog spora Agarvala protiv Srpske za tri mjeseca

0
347
Glavno ročište u 40 miliona dolara vrijednom arbitražnom sporu koji su protiv Republike Srpske pokrenuli akcionari Krajina osiguranja Navin Agarval i Gupta Nite, biće održano za tri mjeseca pred Sudom u Parizu. Potvrdili su to ATV-u u Pravobranilaštvu BiH. U tužbi, akcionari tvrde da su netačne informacije o “Krajina osiguranju” koje su bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija koje su kupili.

“Glavno ročište biće održano u periodu 01.07. do 05.07.2019. u Parizu. Stranke će iznijeti svoje činjenične navode, dokaze i pravna shvatanja spora. Odluka se najverovatnije može očekivati krajem 2020 godine”, poručuju u Pravobranilaštvu BiH.

Višegodišnji spor kojim je od Krajina osiguranja Robna kuća Boska  pokušavala da naplati 6,3 miliona maraka okončan je u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i to u korist Krajina osiguranja. Njihov pravni zastupnik tvrdi da je to posebno važno, pošto je Agarval upravo taj spor iskoristio za pokretanje arbitraže protiv Republike Srpske.

“ Dakle, ono što on tvrdi je djelimično tačno, to je da ovaj spor nije bio naveden u prospektu koji je pratio emisiju akcija koju su oni kupili. Međutim, evo pokazalo se da postojanje tog spora nije proizvelo nikakvu štetu Krajina osiguranju, tako da te njegove tvrdnje je zbog toga njegova investicija bila ugrožena samim tim su neutemeljene”, kaže Aleksandar Sajić, pravni zastupnik Krajina osiguranja.

Istovremeno, u Repubici Srpskoj se vodi istraga protiv Navina Agarvala zbog zloupotrebe službenog položaja u Krajina osiguranju. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izvještaj protiv Agarvala, i druge dvojice akcionara, Maniša Govila i Mladena Jovanovića, podnijelo je još  u aprilu 2016. godine

“Pomenuti krivični predmet nalazi se u fazi istrage. U toku je postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u cilju pribavljanja izjave od osumnjičenog Navina Agarvala”, poručuju iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Kompletan predmet Pravobranilaštvo BiH predalo je u nadležnost Republike Srpske, tačnije Ministarstva finansija, pod uslovom da međunarodni spor ne dovede do štete po BiH.  Agencija za osiguranje Republike Srpske uvela je vanrednu upravu u “Krajina osiguranje” i to zbog sumnje na nezakonitosti rada tadašnjeg vlasnika “Krajina osiguranja”.

PODIJELI