Golić: Još četiri mjeseca za legalizaciju objekata

0
1118

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić upozorila je da rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata ističe za oko četiri mjeseca, te izrazila nadu da će građani izvršiti svoju građansku obavezu jer su procedure legalizacije od kraja prošle godine maksimalno pojednostavljene.

Golićeva je navela da bespravno sagrađenih objekata ima u svim većim gradovima Srpske, dok ih je najviše u Banjaluci, gdje ih ima između 10.000 i 20.000.

“Prema ranijim procjenama, u Republici Srpskoj bilo je oko 87.000 bespravno sagrađenih objekata, a masovna nelegalna gradnja počela je u ratu i poslije rata”, rekla je Golićeva za “Glas Srpske”.

Naglašavajući da je legalizacija u Srpskoj proglašena opštim interesom, Golićeva je rekla da je posljednjim izmjenama i dopunama zakona, koje su stupile na snagu krajem prošle godine, propisan prihvatljiv model koji omogućava da se “divlji” objekti legalizuju uz minimalna sredstva.

Prema njenim riječima, Zakonom je određena fiksna naknada koja se obavezno plaća tokom legalizacije, a u postupku nema rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

“Za objekte do 100 metara kvadratnih fiksna naknada je 100 KM, za objekte bruto površine od 100 do 200 metara kvadratnih plaća se do 500 KM, a za one od 200 do 300 kvadrata 1.000 KM”, navela je Golićeva.

Ona je dodala da se stambeno–poslovni objekti od 300 do 400 kvadrata mogu legalizovati uz naknadu od 2.000 KM.

“Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve kategorije oslobođeni su plaćanja fiksne nadoknade”, poručila je Golićeva.

Veliki problem, ocijenila je ona, u ranijim postupcima legalizacije bili su neriješeni imovinsko–pravni odnosi, pa je sada propisano da se, ukoliko nisu riješeni ti odnosi na zemljištu, objekat legalizuje u prostoru.

“Nelegalan objekat se ne može prometovati, niti se može prenijeti na nasljednike, a posjedovanje ovakvih objekata najveći je problem samog vlasnika”, rekla je Golićeva.

 srna
PODIJELI