GOLIĆ: Opština Prnjavor bez primjedbi na ekološku dozvolu za auto-put

0
1439

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da su nadležne institucije opštine Prnjavor obavijestile resorno ministarstvo da nije bilo primjedaba, niti datih mišljenja na dokumentaciju u vezi sa izdavanjem ekološke dozvole za autoput Doboj – Banjaluka, koja je data na javni uvid.

Reagujući na pisanje pojedinih medija, Golićeva je rekla da je investitoru, rješenjem naloženo niz mjera zaštite životne sredine tokom izgradnje autoputa, kao što su zaštita vazduha, površinskih i podzemnih voda, zemljišta, biljnog i životinjskog svijeta, pejzaža, kulturno–istorijskog i prirodnog nasljeđa, infrastrukture, upravljanje otpadom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na zahtjev investitora Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, u skladu sa važećim zakonskim propisima i nakon provedenih zakonom propisanih procedura, izdalo ekološku dozvolu za dionicu autoputa Banjaluka – Doboj početkom 2014. godine.

Javni uvid u zahtjev za izdavanje ekološke dozvole bio je omogućen od 6. novembra do 18. decembra 2013. godine u prostorijama opština Prnjavor, Derventa, Laktaši i Doboj, o čemu je zainteresovana javnost bila obaviještena.

Među konkretnim mjerama, investitor i izvođači radova su, između ostalog, dužni da redovno održavaju lokalne puteve koje izvođači radova koriste za potrebe izgradnje auto-puta, da sprečavaju disperziju ledbećih čestica koje nastaju kao posljedica izvođenja građevinskih radova. Nakon izgradnje autoputa, obaveza investitora je da izvrši rekonstrukciju i vrati u prijašnje stanje sve lokalne puteve, dodaje se u saopštenju. srna

PODIJELI