Gost programa Radio Prnjavora direktor Aerodroma Banjaluka, Duško Kovačević

0
691

Razgovarao: Marijan Popadić

Veliku pažnju putnika privukla je saradnja banjalučkog aerodroma sa niskotarifnom kompanijom iz Irske, Rajanerom. Prvi avion ove kompanije sletio je na aerodorom krajem oktobra, a dočekali su ga mnogobrojni zvaničnici, među kojima i premijerka Vlade RS, Željka Cvijanović, što dovoljno govori o važnosti uspostavljanja ove saradnje. Kako je uopšte došlo do aranžmana sa firmom Rajaner?

Kovačević:  Mi smo već odavno bili zainteresovani za saradnju sa nekom od niskotarifnih aviokompanija, pa je prošle godine i pokrenuta inicijativa nakon koje smo stupili u konkretne razgovore sa kompanijom Rajaner, koja je rezultirala sklapanjem ugovora.  Veliku podršku imali smo od premijerke RS, Željke Cvijanović, koja je imala značajnu ulogu u sklapanju aranžmana sa najvećom niskotarifnom kompanijom u Evropi. Rajaner je kompanija koja je prošle godine prevezla preko 129 miliona putnika, a njihova su očekivanja da do 2024.godine  prevezu preko dvjesta miliona putnika. U svojoj floti imaju preko 400. savremenih aviona i to su sve bili razlozi za aranžman sa Rajanerom. Takođe, naši putnici sada imaju mogućnost da putuju po izuzetno niskim cijenama prema jednom dijelu destinacija EU.

Prošlo je nešto više od mjesec dana od kako ste stupili u saradnju sa Rajanerom. Kakvi su dosadašnji  utisci  vas i putnika?

Kovačević:  Iskoristću priliku da još jednom uputim sve pohvale radnicima banjalučkog aerodroma, koji daju veliki doprinos da sve teče bez problema. Mi od kompanije Rajaner dobijamo samo pohvale za naš odnos i prema putnicima i prema prtljagu i svemu što čini ovaj posao. Posebno me raduju pozitivni komentari putnika koji su prošli kroz naš aerodrom. Savjetovao bih ovom prilikom da sve informacije o letovima putnici mogu naći na sajtu kompanije Rajaner.

Osim sa prestolnicom Švedske, Stokholmom Rajner komapnija povezuje Banjaluku i Republiku Srpsku sa Briselom u Belgiji i Memingenom u Njemačkoj. Imate li u planu da u narednom periodu uspostavite još neke avio linije i koje su najtraženije destinacije, obzirom da naših sugrađana ima u velikom broju i u Beču, Geteborgu i drugim  velikim centrima?

Kovačević: Dodao bih još ovdje i Beograd, destinaciju koju ne smijemo zaboraviti, jer mi imamo pet puta sedmično letove u ljetnoj sezoni dok se zimi prema ovoj destinaciji leti dva do tri puta sedmično.  Svakako, mi smo zaiteresovani za nove destinacije i u tom pogledu ćemo uputiti određene sugestije kompaniji Rajaner, s tim da moram naglasiti da kompanija odlučuje o tome da li će se letjeti prema nekoj destinaciji ili ne.

Kakva je zainteresovanost mladih kadrova za rad na aerodromu?

Kovačević: Trenutno imamo 54 zaposlena na aerodromu, a kako se obim aviosaobraćaja bude povećavao, vjerujemo da će se povećavati i broj zaposlenih, jer dolaskom većeg broja putnika, sigurno da će oživljavati i drugi segmenti u radu aerodoroma.

Nove linije avio saobraćaja svakako pružaju i turističku šansu, kako za Banjaluku, tako i za šire područje Republike Srpske. Koliko je avio saobraćaj značajan u turističkom razvoju?

Kovačević: Najveći broj putnika koji se prevoze niskotarifnim kompanijama su turisti. Naša očekivanja su da će već sledeće godine turisti u mnogo većem broju dolaziti iz zapadne Evrope, što će se pozitivno odraziti na sve segmente turizma. Za nas je veoma bitno da su predstavnici kompanije Rajaner zadovoljni saradnjom sa našim  aerodromom. Naše su procjene da bi do kraja godine kroz aerodrom trebalo proći 25.000 putnika, a već u sledećoj godini taj broj bi mogao biti mnogo veći. U tom kontekstu, mi već sada radimo na tome da odgovorimo ovom izazovu na pravi način. Imamo mnogo ideja i ciljeva koje planiramo da realizujemo u narednom periodu, a vjetar u leđa svakako nam daje činjenica da smo na dobrom putu i da banjalučki aerodrom posjećuje sve više putnika, što svakao cijelom ovom području daje veliku šansu za razvoj turizma. /prnjavorlive.info/

 

PODIJELI