Grad Prnjavor i Šumska uprava poručili boračkim populacijama: ”Neće biti kašnjenja u isporuci ogrevnog drveta” (FOTO)

0
99

Predstavnici gradske uprave i Šumske uprave Prnjavor održali su sastanak sa organizacijama proisteklih iz Odbrambeno otadžbinskog rata vezano za nabavku ogrevnog drveta za boračku populaciju. Usljed nedostatka određenih količina pripremljenog drveta dogovoreno je da će ogrev biti isporučen u metricama i oblovini dok će grad sufinansirati troškove oko prevoza ogrijevnog materijala.

Iako je nedostatak radne snage doveo do određenog nedostatka pripremljenih količina drveta na sastanku je poručeno kako kašnjenja neće biti posebno za boračke kategorije u Prnjavoru koji preko organizacija proistekih iz rata, obezbjeđuju ogrijev. Poručeno je da će isporuke drveta, odvijati na drugačiji način uz malu razliku u cijenama Tako će pojedinci drvne sortimente dobiti u metricama dok će drugi dobiti u oblovini.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Perica Đumić navodi da je ovakva ideja pravedna te da korisnici ovakve pomoći neće biti uskraćeni.

” Iako se na početku godine govorilo da će biti otežana isporuka i da će zbog cijena biti razlike ipak su i gradska ali i Šumska uprava pokazali razumijevanje. Zahvaljujući gradu i Šumskoj upravi dobićemo bolja i kvalitetnija drva dok će gradonačelnik snositi dio troškova oko prevoza. Poručujem korisnicima bez obzira dobili metrice ili oblovinu da će cijene u devedeset odsto slučaja biti iste i da neće biti značajnih skokova ”,rekao je Đumić.

Predsjednik Udruženja RVI Dragan Vrhovac navodi kako oni već godinama nabavljaju drvo a zadovoljni su i što ove godine neće biti problema oko nabavke.

” Današnjim sastankom za predstanicima grada i Šumskom upravom smo uspjeli dogovoriti da niko ne ostane bez drveća. Neki će dobiti metrice ili kako to mi zovemo oblice dok će drugi dobiti oblovinu. To je pravedno rješenje za sve ”,rekao je Vrhovac.

Ovakvu odluku pozdravlja i Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Željko Kerezović. Ističe kako su svjesni smanjena broja radne snage i poskuljenja prevoza te da je svako rješenje opravdavajuće.

” Maksimalno ćemo aketirati naše korisnike te će metrice biti isporučene u najurbanija područja i to posebno tamo gdje većim mašinama otežan prevoz. Mislim da su ovakvi sastanci potrebni kako bi se riješio taj problem a da je obostrana dobra volja bitna za sve ”,rekao je Kerezović.

Iako su potrebe ogromne Šumska uprava ovakvim načinom pokazuje vid razumijevanja navodi upravnik Duško Miodanić te ističe kako će sve ugovorene količine biti dostavljene. Na ovakav način korisnici će dobiti i kvalitetnije drvo posebno ako se opredjele za oblovinu.

” Mi smo i ranijih godina imali jako dobru saradnju sa organizacijama proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Prošle godine smo isporučili negdje za oko 150 korisnika po 10 prostornih metara drva. Mi očekujemo da će ove godine taj broj biti veći i da će drva biti isporučena za oko 200 korisnika. ”,rekao je Miodanić.

Da se na ovakav način pomaže onima koji su dali mnogo za stvaranje Srpske tvrdi i prvi čovjek grada Darko Tomaš. Navodi kako se ta pomoć dodatno odražava i kroz sufinansiranje prevoza ogrijevnog materijala.

” Ono što smo dogovorili je da će biti obezbjeđena dodatna količina drveta i da će ljudi sve to dobiti na vrijeme. Što se tiče samih troškova prevoza to se neće mjenjati a određena povećanja koja se dese mi ćemo sufinansirati. Tačne iznose tog sufinansiranja znaćemo kada se dostave konkretni i konačni spiskovi a naša neka procjena je da se to kretati do nekih 10.000 maraka. Sa jedne strane grad će sufinansirati prevoz dok će Šumska uprava značajno sniziti cijenu oblovine. Ta cijena je nekih 15 odsto veća  ali uz dobru volju i na taj način je olakšan postupak nabavke ”,rekao je Tomaš.

Istaknuto je i da će se nakon utvrđivanja jasnih spiskova krenuti u isporuku drveta za ogrev a da će se na osnovu pristupačnosti na teren dostaviti ili metrice ili oblovina. Po jednom korisniku biće isporučeno oko 10 metara prostornog drveta ili 6,9 metara kubnih u oblovini.

TV K3

PODIJELI