GRAD U NESTAJANJU U Majamiju cvjeta tržište luksuznih nekretnina, iako podizanje nivoa mora ozbiljno prijeti

0
401

Majami, jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, mogao bi u narednih 80 godina većim djelom biti pod vodom, smaraju naučnici.

Naime, ovaj grad koji se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine, već sad se suočava sa poplavama zbog podizanja nivoa mora čak i kada ne padaju obilne kiše.

Ipak, tržište luksuznih nekretnina u Majamiju cvjeta, a kako kažu tamošnji agenti za nekretnine, bogate kupce klimatske promjene i mogućnost potapanja barem djela grada ne brinu previše, barem ne dovoljno da ne kupuju nove luksuzne apartmane, piše Index.hr.

– Ne postoji scenario prema kome će Majami kakav danas znamo postojati na kraju ovog vijeka – smatra Džef Gudel, autor knjige “Voda će doći: Podizanje mora, gradovi koji tonu i ponovno stvaranje civilizovanog svijeta”.

Procjene koliko će se nivo mora podići razlikuju se, ali prema američkoj Kancelariji za okeanologiju, to bi do 2100. godine moglo dostići skoro dva metra, dakle onoliko koliko je i prosječna nadmorska visina Majamija.

Ipak, sve više bogatih biznismena sa svojim porodicama odlučuje da napusti savezne države poput Kalifornije i Njujorka u kojima su porezi visoki pa se doseljavaju upravo u Majami kako bi iskoristili status Floride kao države koja ne oporezuje njihove prihode. Mnogi od njih žele da se dosele upravo na samu obalu, u luksuzne apartmane i stanove.

PODIJELI