Gradiška: Pronađeno oružje bilo spremno za međunarodni šverc

0
688

Inspektori Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Republike Srpske u akciji “Nišan” u Vrbaškoj kod Gradiške otkrili su i zaplijenili veliku količinu vojnog naoružanja, za koje se pretpostavlja da je bilo spremno za međunarodni šverc.

Kako navodi Avaz, oružje je otkriveno na imanju Ilije Lajića (74) iz Vrbaške koji ima privremeno boravište u Švajcarskoj i trenutno je nedostupan istražnim organima.

Prema nezvaničnim informacijama osumnjičeni ne prolazi kroz policijske evidencije.

Portparol PU Banjaluka Mirna Miljanović kaže da je akcija “Nišan” usmjerena na sprečavanje međunarodnog šverca oružjem. U akciji su, prema naredbi Suda, pretreseni kuća, garaža, pomoćni objekti i vikendica koje koristi osumnjičeni.

“U pretresima je pronađeno 59 pušaka, vojnih i lovačkih raznih proizvođača i kalibra, 20 pištolja, te 11.222 puščanih i pištoljskih metaka različitog kalibra. Otkrivena je ‘zolja’, deset detonatorskih upaljača, deset mina, 32 ručne bombe, pet tromblona, jedna protupješadijska mina MRUD, dva komada TNT, sporogoreći štapin, optički nišani, prigušivači”, rekla je Miljanović.

Pedantno upakovano

U MUP-u Republike Srpske, Avaz saznaje, da naoružanje koje je zaplijenjeno nije tipično za balkansko tržište, jer se većinom radilo o oružju kakvo nije korišteno u ratu na prostoru bivše Јugoslavije.

“Osim uobičajenog oružja, otkriveno je dosta ‘uzija’, ‘heklera’ i oružja netipičnog za ove prostore. Sve je bilo uredno ‘uglancano’. Svaka puška i svaki pištolj bili su odvojeni i pedantno upakovani i skladišteni. Meci su spremani u pakovanja od po 100 komada”, navodi list pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Istražioci će u narednom periodu provjeriti je li slično naoružanje korišteno u nekim od nerasvijetljenih likvidacija koje su se dešavale u podzemlju.

Biće prijavljen Tužilaštvu

Nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenog će biti dostavljen izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog počinjenog krivičnog djela.

“MUP Republike Srpske će u narednom periodu nastaviti aktivnosti na identifikaciji drugih osoba koje se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom, budući da postoje indicije da se bave međunarodnim krijumčarenjem naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava”, rekla je Miljanović.

(Dnevni avaz)

PODIJELI