Grešake u vezama koje svaka djevojka napravi

0
276

Čak i najracionalnijim djevojkama ove stvari su se bar jednom dogodile. Šta se desi kada nas ljubav natjera da svijet gledamo kroz ružičaste naočare? Predstavljamo vam greške u vezama koje svaka djevojka napravi.

Zaborave na prvi utisak

Stručnjaci za verbalnu i neverbalnu komunikaciju kažu kako je upravo trenutak upoznavanja s nekim onaj u kome najbolje možemo “osjetiti” drugu osobu zato što prema njoj ne gajimo emotivnu povezanost.

Ako prilikom upoznavanja primijetite neku osobinu ili postupak zbog kojeg se ne osjećate dobro nemojte to smetnuti s uma i zaboraviti u daljoj komunikaciji. Ne dozvolite da vam zaljubljenost izbriše te “loše” osobine ili postupke.

Zaborave na sebe

Kada znate ko ste i volite samu sebe baš takvu kakva jeste, onda nećete u muškarcima tražiti potvrdu svoje vrednosti. Nemojte zaboravljati svoje interese, želje i ciljeve kad ste u vezi, da biste npr. više vremena posvetili partneru. Uvijek nađite vremena da se posvetite sebi jer ćete tako biti bolja osoba, a na kraju dana zadovoljnija žena. Koliko god zvučalo “otrcano”, stvarno je tačno – koliko sebe cijenite, toliko će vas cijeniti i drugi.

Odlažu “teška” pitanja za “pravi trenutak”

Na početku veze većina parova ne želi razgovarati o ozbiljnim temama poput budućnosti ili raspravljati o tome žele li jednog dana imati decu ili stupiti u brak. Međutim, ako imate određene želje i ciljeve, a primijetite da vaš novi partner ne dijeli istu viziju budućeg života, preispitajte “teren” bez straha. Stručnjaci kažu da ne bi trebalo da imamo zadrške kada su u pitanju takvi razgovori, bez obzira na to koliko je “svježa” naša veza jer iskrenom komunikacijom jasno dajemo jedno drugome do znanja što stvarno želimo.

Znaju da to nije to, a još su tu

Skoro pa nema žene koja to nije doživela. Znamo da naš partner zapravo nije muškarac sa kojim se vidimo dugoročno jer nam jednostavno ne odgovara, ali ipak ne prekidamo vezu. Ponekad zato što se ne želimo osjećati usamljeno ili jednostavno zato što smo puno vremena proveli s njim i ne znamo kako dalje. Ne trošite svoje, a ni njegovo vrijeme – u krajnjoj liniji ovo se može nazvati sebičnošću.

Zaljubljuju se u viziju, a ne u realnost

Većina žena je imala situaciju da je prvi utisak odvede u projekciju daleke budućnosti sa muškarcem sa kojim se nalazi tek “na početku” . Kada upoznamo šarmantnog muškarca koji nas obori s nogu, ponekad se brzo zaljubimo u samu ideju ljubavi. Tada zaboravljamo da za pravu dugotrajnu vezu punu poštovanja treba puno više od hemije, privlačnosti i strasti. Nekada nam je potrebno malo više vremena, da se osvestimo da je realnost daleko od naše projekcije i da za dugu vezu moramo pronaći konkretne i trajne vrijednosti na kojima ćemo graditi temelje ljubavnog odnosa.

Stav “svi su isti”

Nakon teškog i bolnog prekida svi imamo potrebu okriviti kompletan muški rod za sve loše što nam se dogodilo u vezi. Naravno, takva je reakcija ishitrena i obično nas brzo i prođe. Međutim, ako se tog osjećaja dugo ne možete riješiti, onda to postaje problem jer vas spriječava u pronalasku ljubavne sreće. U novu vezu ne smemo ulaziti sa predrasudama jer onda nećemo izgraditi odnos pun poverenja ili ćemo oterati dobrog partnera svojim neutemeljenim sumnjama.

(Nezavisne)

PODIJELI