Grubešić: Imamo sve potencijale za privredno-turistički razvoj

0
242

Ergela “Vučijak” smještena u Prnjavoru u neposrednoj blizini auto-puta “9. januar” i poslovne zone Vijaka pod svojim okriljem čuva čistokrvne lipicanere, pravi dragulj nematerijalne baštine koji dobijaju najbolje ocjene stručnjaka.

Ova javna ustanova uključuje i široko prostranstvo neiskorištenih pašnjaka, šuma i pratećih objekata čijim bi se uređenjem i dodatnim ulaganjima mogla povećati turistička atraktivnost i privredna održivost najstarijeg prnjavorskog preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora Ergele “Vučijak” Ranko Grubešić rekao je Srni da je postojanje ergele u sadašnjem obliku ekonomski neodrživo zbog čega imaju mnogo razvojnih planova u narednom periodu, a čije će ostvarenje zavisiti od raspoloživih finansija, volje pojedinaca i subjekata zainteresovanih za dugoročna ulaganja u ovu privrednu granu.

– Razmišljamo u pravcu javno-privatnog partnerstva, ukoliko se ono realizuje i sve što nam je prezentovano da bi se u tom slučaju uradilo to bi bio pravi bum ne samo za Prnjavor već za cijelu Republiku Srpsku, jedna veoma ozbiljna priča – istakao je Grubešić.

On je napomenuo i da je ergela opstala isključivo zahvaljujući dosadašnjoj podršci i sredstvima Vlade Republike Srpske koja je godišnja izdvajanja povećala sa ranijih 200.000 KM na 450.000 KM, a uprava nastoji poslovati domaćinski u skladu sa mjesečno doznačenim sredstvima.

Određeni prihodi ostvaruju se prodajom konja i stajnjaka i zahvaljujući školi jahanja za koju vlada veliko interesovanje.

– Za potrebe škole jahanja i ujahavanja konja angažovali smo stručno lice jer smatramo da u tome leži perspektiva ponude koju će ergela moći pružiti zainteresovanim licima kojih ima dosta i prije svega se radi o tinejdžerima. Trenutno imamo oko 20 ujahanih grla koja mogu bezbjedno izaći na teren – naveo je Grubešić.

Grubešić je podsjetio da je prednost ergele njen geografski položaj, blizina velikih gradova poput Banjaluke ili Zagreba, ali da se mora povećati prateća turistička ponuda po ugledu na ergelu Lipica u Sloveniji koja je oživjela onog momenta kada je u njenom sklopu izgrađen hotel i smještajni kapaciteti ponuđeni posjetiocima.

Razvojna šansa za Ergelu “Vučijak” nalazi se i u organizovanim posjetama učenika, đačkim ekskurzijama koje su takođe do sada bile nedovoljno korištene.

Grubešić je rekao da trenutno imaju saradnju sa jednom agencijom iz Dervente koja organizovano dovodi djecu osnovnoškolskog uzrasta.

– U idućoj godini planiramo ovu saradnju proširiti i na druge gradove, a kada je riječ o ponudi za naše najmlađe posjetioce ne možemo svima udovoljiti u želji da jašu konje jer je pri tome važna bezbjednost djece, pa bi se mogao napraviti mini zoološki vrt u kojem je bile zastupljene najinteresantnije životinje kao što su mali konji, dva-tri magarca, patuljaste koze, životinje sa kojima bi se djeca družila, a koje ih pritom neće povrijediti – pojasnio je Grubešić.

U planu za naredni period je i rekonstrukcija objekta koji je izgrađen pedesetih godina prošlog vijeka, u čijem se donjem dijelu nalazi štala za smještaj konja, a sprat bi se mogao pretvoriti u hostel koji bi bio iskorišten za smještaj po pristupačnoj cijeni, za potrebe ekskurzija, izleta, organizovanih posjeta.

– Nerijetko nam se javljaju budući mladenci za iznajmljivanje kočija za svadbu. Ovaj vid usluge svakako je u planu jer smo obezbijedili potrebne preduslove, imamo na raspolaganju troje kočije, konje koji su obučeni i naučeni da se prežu – naveo je Grubešić.

U narednom periodu u planu je zanavljanje pašnjaka koje zbog velike kiselosti zemljišta iziskuje značajna ulaganja u agro-tehničke mjere, renoviranje glavne štale gdje se drže pastuvi i kobile sa ždrebadima, ali i podmlađivanje kadra angažovanog na radu sa konjima.

Prije godinu dana UNESKO je tradiciju uzgoja konja lipicanera uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine, a prije samo nekoliko mjeseci Ergela “Vučijak” u Prnjavoru dobila je i status punopravnog člana LIF-a, svjetske organizacije koja obuhvata sve ergele sa populacijom od oko 13.000 lipicanaca, što otvara mogućnosti za učestvovanje u različitim projektima.

Ergela raspolaže sa oko 107 grla sa podmlatkom, kondicija konja je izuzetna, genetski potencijal je iznad 50 odsto u odnosu na druge svjetske ergele jer ima pet od 11 rodova pastuva i 16 od 33 roda kobila.

U 2023. godini stručna komisija sačinjena od predstavnika ergela Lipica, Lipik i Đakovo, i stručnjaka iz BiH posjetili su Ergelu “Vučijak” i izvršili ocjenjivanje grla. Određeni pastuvi i kobile dobili su izuzetnu ocjenu koja se kreće oko 75 bodova.

– Urađena je i DNK analiza svih konja i potvrđeno da su tačne matične knjige koje se kod nas vode, a to znači da možemo garantovati da je neko ždrijebe sa poznatim roditeljima, zna se šest do sedam, pa i više generacija, što je suština i osnovni postulat uzgojno-selekcijskog rada u konjarstvu – pojasnio je Grubešić.

On je napomenuo i da su dobili određene korisne savjete profesora sa veterinarskih fakulteta, doktora veterinarske medicine i nutricionista o načinu ishrane ždrebadi u prvom stadijumu života kako bi se pokušalo dobiti na visini jer lipicance iz Prnjavora odlikuje greben za tri do pet centimetara niži u odnosu na primjerke sa ostalih ergela.

Lipicaneri sa prnjavorske ergele svoje mjesto našli su i u sastavu jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske. Četiri grla ove prestižne rase konja angažovana su u konjici.

Ergela “Vučijak” u Prnjavoru osnovana je 1946. godine odlukom tadašnjem Ministarstva odbrane. Od 2010. godine u vlasništvu je Vlade Republike Srpske, a od 2015. godine ima status javne ustanove.

SRNA

PODIJELI