Grujičić: Odluka CIK-a politički motivisana i režirana

0
268

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenio je da je odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o poništavanju izbora u ovoj opštini politički motivisana i režirana, te najavio žalbu srpskih stranaka na tu odluku, a ukoliko bude osnova i krivične prijave protiv članova komisije.

Grujičić, koji je bio zajednički kandidat svih srpskih stranaka i pobjednik proteklih izbora, rekao je novinarima da se odluka o poništavanju izbora u Srebrenici mogla očekivati na osnovu izjava članova CIK-a BiH, a ne na osnovu činjenica o regularnosti izbora.

“Jasno nam je da je unaprijed bilo dogovoreno u Sarajevu da će se ovaj scenario desiti ukoliko pobijedi srpski kandidat za načelnika. Smiješno je i neprihvatljivo obrazloženje da se zbog 50 sumnjivih glasača sa navodno isteklim dokumentima ponište kompletni izbori i moja pobjeda od 1.200 glasova više od bošnjačkog kandidata”, ocijenio je Grujičić.

On kaže da je neprihvatljivo da CIK poništi izbore zbog svoje greške, jer je njihova nadležnost i odgovornost ažuriranje i validnost biračkog spiska.

“Oni su odgovorni ukoliko je na biračkom spisku bilo umrlih ili osoba sa isteklim ličnim dokumentima i stvorili uslove za eventualnu manipulaciju”, istakao je Grujičić.

Konstatujući da nije bilo nikakvog razloga za poništavanje izbora, Grujičić je rekao da će srpske stranke iskoristiti sva pravna sredstva da se žale na ovu odluku i ukoliko bude bilo osnova podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a BiH.

Grujičić smatra da je riječ o politički motivisanoj, režiranoj odluci, što se vidjelo već na dan izbora na osnovu istupa pojedinih članova CIK-a iako nije bilo dokaza za propuste, ali su oni najavili da će glasati za poništavanje izbora u Srebrenici.

Na pitanje šta očekuje prilikom ponavljanja izbora, Grujičić je odgovorio da ga to uopšte ne plaši, te istakao da je zabrinut zbog neizvijesnosti opstanka i života u ovakvoj BiH, u kojoj se krše sve pravne i moralne norme zarad nečijih političkih ciljeva.

“Pobijedićemo ubjedljivije na ponovljenim izborima. Međutim, postoji bojazan za ovu državu koja definitivno ne funkcioniše”, poručio je Grujičić.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, koji su održani 15. novembra.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here