Grupa od 250 problematičnih migranata biće prebačena kod Sarajeva

0
554

U prihvatni centar Ušivak kod Hadžića u Kantonu Sarajevo danas će biti prebačeno 250 problematičnih migranata sa područja Unsko-sanskog kantona (USK), prenosi klix.ba.

Navodi se da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona obezbjeđivati autobuse s migrantima, a korišćenje vozila platiće Međunarodna organizacija za migrante u BiH (IOM).

Kantonalni ministar policije Nermin Kljajić juče je izjavio da se punih osam mjeseci čeka da državne vlasti BiH preuzmu stvarnu brigu o migrantskim centrima u ovom dijelu zemlje, kao i da donesu kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuju upravnike i osiguraju službu obezbjeđenja.

“U ovom trenutku sigurno je jedino da ćemo odmah vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak. Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima koji su tokom proteklih mjeseci izazivali incidente, tuče i činili druga krivična djela”, kazao je Kljajić.

Navodi se da će ostatak od 3.200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, u objektu “Miral” u Velikoj Kladuši i Hotelu “Sedra” u Cazinu sačekati konačni epilog višemjesečnog nesporazuma i prebacivanja odgovornosti između Ministarstva bezbjednosti BiH i aktuelne izvršne vlasti u USK.

Opština Hadžići izrazila je protest zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH, tvrdeći da je izostalo plansko i efikasno rješenje ovog problema.

“Trenutni broj migranata u bivšoj kasarni ”Ušivak” (oko 500) u mnogome je promijenio demografsku sliku Ušivaka i Donjih Hadžića i bitno promijenio uslove života nagore. Najavljeno prebacivanje dodatnih 250 migranata problematičnog karaktera sigurno će još više pogoršati uslove života okolnog stanovništva i učiniti složenijom bezbjednosnu situaciju”, poručili su iz ove opštine.

(Tanjug)

PODIJELI