Guvernerka Alabame potpisala zakon o zabrani abortusa

0
193

Guvernerka Alabame Kej Ajvi potpisala je zakonski prijedlog kojim se zabranjuju skoro sve vrste abortusa u toj saveznoj državi, a ljekarima koji bi izvršili tu intervenciju prijeti doživotni zatvor.

“Za brojne pristalice ovog zakona, radi se o snažnom testamentu o dubokom ubjeđenju Alabamaca da je svaki život dragocjen i da je svaki život sveti poklon od Boga”, poručila je republikanska guvernerka u saopštenju.

Zakonodavci u toj jugoistočnoj američkoj saveznoj državi usvojili su zakonski prijedlog u utorak, čime su pokrenuli pravnu bitku o mjeri koja je sada postala najstrožiji zakon o abortusu u SAD, prenosi Glas Amerike.

Američka federacija za planirano roditeljstvo zarekla se da će da ospori zakon na sudu.

Senat Alabame, u kojem većinu čine republikanci glasao je sa 25 glasova “za” i šest “protiv” da se izvođenje abortusa u bilo kojem stadijumu trudnoće proglasi prekršajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom za onog koji ga sprovodi, ali žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu, ne bi bile kažnjene.

Jedini izuzetak za prekid trudnoće bio bi ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski prijedlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta.

Oni koji podržavaju zakon kažu da je on napisan tako da pokrene zakonsku proceduru, koja bi mogla da dovede do toga da Vrhovni sud SAD ukine istorijsku odluku iz 1973. godine, kojom je na federalnom nivou legalizovan abortus.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here