Hafterove snage tvrde da su zauzele glavni aerodrom u Tripoliju VIDEO

0
415
U Libiji su nastavljeni žestoki sukobi u blizini Tripolija između provladinih i pobunjeničkih snaga, koje prevodi komandant Kalifa Haftar. Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija saopštila je sinoć da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prestonice Tripolija. Svjetske sile i Ujedinjene nacije traže prekid sukoba u Libiji.

Sukobi u Libiji ulaze u četvrti dan. Tim povodom, u obraćanju naciji, prvi čovjek libijske vlade optužio je generala Kalifu Haftara da je organizovao državni udar i da će se pobunjenicima oštro obračunati.

“Dali smo naređenje oružanim snagama i bezbjednosnim službama da suzbiju prijetnju koja ima za cilj destabilizaciju zemlje i zastrašivanje civila. Ponovo pozivamo međunarodnu zajednicu da ne bi trebalo da izjednačava agresora i one koji se brane, one koji žele vojnu državu i one koji su posvećeni demokratskom poretku”, poručio je premijer Libije Fajez el Seraj.

IWN@A7_Mirza

Latest Updates on , 6 April 2019; Battle of Started

In despite of UN General Secretary efforts and different countries statements,Libya National Army operation to occupy the capital is continuing and engagements reached suburbs of the city.http://www.english.iswnews.com/5126/latest-updates-on-libya-6-april-2019-battle-of-tripoli-started/ 

Latest Updates on Libya, 6 April 2019; Battle of Tripoli Started

ISWNews Analysis Group: In despite of UN General Secretary efforts and different countries statements, Libya National Army operation to occupy the capital is continuing and engagements reached…

english.iswnews.com

26 people are talking about this

Vojnici generala Haftara su na obodu prestonice. Prvi čovjek libijske nacionalne armije, koja je na strani pobunjenika, tvrdi da njihove snage kontrolišu aerodrom u Tripoliju, jug Libije i naftna postrojenja.

Embedded video

Babak Taghvaee@BabakTaghvaee

Today, the National Army Forces had to carry-out a tactical retreat toward ‘s outskirt due to ‘s heavy counteroffensive. waited outside until reinforcement arrived and joined them 4 hours ago. They are now preparing fro another offensive. 👇👇👇

30 people are talking about this

“To su oblasti koje smo oslobodili i tu sada nema sukoba”, ističe Ahmed Mismari, portparol Libijske nacionalne armije.

Svijet poziva na smirivanje tenzija

Stižu i reakcije međunarodne javnosti. Emanuel Makron i Antonio Guteres u telefonskom razgovoru su pozvali na poštovanje rezolucije Saveta bezbjednosti, dok su ruski i egipatski šefovi diplomatije istakli da je važno mirno rješenje krize bez stranog miješanja.

Reuters Top News

@Reuters

France's Macron, U.N.'s Guterres want political solution to Libya crisis https://reut.rs/2Ig1GDn 

30 people are talking about this

“Pozivamo na dijalog između komandanta Haftara i vlade u Tripoliju, U kontaktu smo sa svim političkim snagama u toj zemlji i svima šaljemo istu poruku. Rusija nikada nije podržavala nijednu stranu. Protiv smo stranog miješanja u unutrašnje stvari Libije”, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sameh Šukri, ministar spoljnih poslova Egipta, smatra da je situacija u Libiji zabrinjavajuća zbog nestabilnosti i zbog toga što terorizam sa juga ulazi tu zemlju.

“Brine i to što regionalne sile podržavaju terorističke organizacije i milicije, što povećava nestabilnost, jedinstvo i suverenitet libijske teritorije”, navodi Šukri.

U Libiji, od ubistva Moamera el Gadafija prije osam godina vladaju dvije vlade. Jedna je međunarodno priznata u Tripoliju, a drugu u Bengaziju predvodi komandant samoproglašene Libijske nacionalne vojske general Kalifa Haftar

PODIJELI