Hag presudio: Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora!

0
1139

Hag izrekao prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću za zločine u BiH od 40 godina zatvora, ocijenjeno da je odgovoran za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.

Izricanje presude počelo je u 14h, a nakon nešto manje od dva sata predsedavajući vijeća sudija Ogon Kvon naveo je da je Karadžić kriv za 10 od 11 tačaka optužnice.

Karadžić je prvostepeno proglašen krivim za genocid u Srebrenici, dok je oslobođen optužbi za genocid u sedam opština, tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

U preostalih devet tačaka, Karadžić je proglašen krivim za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Kako je naveo sud, bivši predsjednik RS snosi odgovornost za genocid u Srebrenici, ima individualnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti, ubistva i kršenje zakona i običaja ratovanja u sedam opština.

Takođe, vijeće smatra da Karadžić snosi odgovornost za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva, za udruženi zločinački poduhvat otmice pripadnika snaga UN.

PODIJELI