Hag presudio: Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora!

0
1005

Hag izrekao prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću za zločine u BiH od 40 godina zatvora, ocijenjeno da je odgovoran za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.

Izricanje presude počelo je u 14h, a nakon nešto manje od dva sata predsedavajući vijeća sudija Ogon Kvon naveo je da je Karadžić kriv za 10 od 11 tačaka optužnice.

Karadžić je prvostepeno proglašen krivim za genocid u Srebrenici, dok je oslobođen optužbi za genocid u sedam opština, tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

U preostalih devet tačaka, Karadžić je proglašen krivim za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Kako je naveo sud, bivši predsjednik RS snosi odgovornost za genocid u Srebrenici, ima individualnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti, ubistva i kršenje zakona i običaja ratovanja u sedam opština.

Takođe, vijeće smatra da Karadžić snosi odgovornost za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva, za udruženi zločinački poduhvat otmice pripadnika snaga UN.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here