Handke odlučan da primi Nobelovu nagradu

0
255

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke odlučan je da primi ovu nagradu na ceremoniji koja će 10. decembra biti održana u Švedskoj akademiji u Stokholmu i privodi kraju besjedu u kojoj će biti riječi isključivo o literaturi, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Handke je juče za taj list potvrdio da odlazi u Stokholm, gdje će sutra u Švedskoj akademiji, prema unaprijed utvrđenom redoslijedu obraćanja laureata, održati konferenciju za novinare.

Njemu će nagrada biti uručena četiri dana kasnije, u utorak, 10. decembra, kada će prema pravilima biti uručena svim dobitnicima na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

Handke je napomenuo da će mu najveći problem biti kako da stigne do glavnog grada Švedske, imajući u vidu da u Francuskoj gdje živi od srijede traje štrajk, uključujući željezničare i kontrolore letenja.

Od trenutka kada je saopšteno da je dobio veliko priznanje čuveni književnik se posvetio pisanju besjede, koju će održati sljedećeg utorka.

Handke je istakao da će u besjedi biti riječi isključivo o literaturi koja svojom dramatičnošću bez ideologije ispituje realnost.

Ništa ga nije omelo u tom nastojanju, pa ni vijesti koje je saznao od “Novosti” jer živi bez televizora, kompjutera i mobilnog telefona – da su dva spoljna člana napustila Nobelov komitet od kojih švedska književnica i kritičarka Gun Brit Sundstrem zato što se nije saglasila s dodijeljenom nagradom.

“Mnogi me vole ili ne vole, ali ne vjerujem da ih je isto tako mnogo pročitalo moja djela”, poručio je Handke, koji rukom ispisuje svoj govor.

Švedska akademija je ovih dana potvrdila da ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost odlazi u prave ruke i kritike ništa neće promijeniti u programu, navode “Novosti”.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here