Hari i Megan dobijaju slike iz najveće privatne kolekcije na svijetu

0
829
Kada se Megan Markl i princ Hari u martu usele u svoj novi dom Frogmor Kotidž blizu Vindzora, na zidove će okačiti umjetničke slike neprocijenjive vrijednosti koje će im pokloniti kraljica Elizabeta Druga.

Prema pisanju britanskih medija, 92-ogodišnja kraljica je svojeg unuka i njegovu suprugu već pozvala da izaberu nekoliko umjetničkih djela iz njene privatne zbirke.

Treba istaći da Kraljevsku kolekciju ne čine samo djela starih majstora. Riječ je o najvećoj privatnoj kolekciji slika u svijetu, koju čini više od milion umjetničkih djela. Među njima su Rembrantova i Ticijanova platna, Leonardova i Van Dajkova remek-djela, ali i slike Endija Vorhola i Lusijana Frojda.

Većina kraljičinih umjetnina datira iz vremena Čarlsa Prvog, koji je vladao od 1600. do 1649. godine i bio strastveni sakupljač dijela italijanskih slikara i pokrovitelj Van Dajka i drugih umjetnika. Nakon njegovog pogubljenja, cjelokupna kolekcija je prodata, ali je veći dio vraćen nakon povratka monarhije, poslije smrti Olivera Kromvela.

Među monarsima koji su slijedili bilo je velikih ljubitelja umjetnina koji su znatno obogatili kraljevsku kolekciju, poput Džordža Trećeg i kraljice Viktorije. Premda je danas vlasnica čitave kolekcije kraljica Elizabeta Druga, o njoj se brine fondacija “Rojal kolekšn trast”.

Izbor slika iz kraljičine zbirke velika je čast za Megan i Harija, a izuzetak nisu bili ni princ Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton. Nakon vjenčanja 2011. i oni su, na kraljičin poziv, izabrali umjetnička djela za svoje domove u Kensington palati i u Anmer Hallu.

Prema pisanju časopisa Variety i Hello, renoviranje novog doma Megan i Hari koštaće oko 5,4 miliona dolara, a par bi u njega trebalo da se useli u martu. Samo na eko-bojler biće potrošene 92 hiljade dolara, a unutrašnjost dvorca dizajniraće stilistkinja Viki Čarls.

PODIJELI