Haški optuženici utočište nalazili kod žena

0
895

Haški optuženici koji su se krili u Srbiji utočište su nalazili često kod drugih žena, a njihovi jatački dani dobijaju epilog i u brakorazvodnim parnicama.

Najsvježiji je slučaj Gorana Hadžića, posljednjeg haškog uhapšenika i ratnog predsjednika RSK, koji je u ševeningenskom pritvoru tražio dozvolu da ga posjećuje i izvjesna Borislava Mitrović, koju je upoznao krijući se i s kojom je dobio ćerku. Brakorazvodnu parnicu pokrenuo je nedavno protiv zakonite žene Živke.

Rekorder među haškim optuženicima po ženama jatacima je Stojan Župljanin, bivši načelnik Centra bezbjednosti u Banjaluci tokom rata u BiH, koji je uhapšen 2008. u Pančevu.

“Župljanin je u vezi bio sa najmanje sedam žena. On se, prema podacima iz istrage, krio na 26 različitih mjesta, a u većini gradova Srbije baze su mu bile stanovi raznih žena. Krio se kod izvjesnih žena u Kruševcu, Pančevu, Kragujevcu i u nekim manjim mjestima u Vojvodini. Župljanin je sa izvjesnom M. P. dobio i ćerku. Ona i dijete danas žive u Republici Srpskoj. Dok se skrivao po Vojvodini, bio je u vezi sa izvjesnom B. R., a dok je boravio u centralnoj Srbiji, imao je izlete i sa R. V. i N. P.”,kaže izvor Blica koji je bio uključen u pronalaženju Župljanina.

Međutim, jedna od medenih zamki otkrila je njegove šifre za lokacije skrivanja godinu i po dana prije njegovog hapšenja službama bezbjednosti RS, koje su ih predale odmah srpskoj BIA. Župljanin je januara 2008. izbjegao hapšenje u posljednjem trenutku u Nišu, ali su tada pronađene fotografije na kojima se veseli u društvu žena.

Najpoznatiji haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić krili su se godinama tako što su prekinuli odnos sa najužom porodicom.

“Mladić je naročito nalazio utočište kod žena kada je morao da se skloni iz vojnih objekata 2002. i kada je počeo da se krije po beogradskim stanovima – kod Tatjane Vasković Janjušević i Ljiljane Vasković. Ova druga bila je supruga jednog od Mladićevih saboraca. Ona ga je primila dok joj je suprug, ratni vojni invalid, bio u bolnici. U toj istrazi identifikovane su još neke žene koje su pomagale Mladiću”, kaže izvor lista.

Ljiljana Karadžić, koja je od svih supruga haških optuženika najviše istupala u javnosti i branila ga, nakon njegovog hapšenja 2008. nije davala izjave. Otkriveno je da se Karadžić kao dr David Dabić družio sa izvjesnom Milevom Cicak, koja se predstavljala kao Mila Damjanov i da su imali zajedničku strast prema alternativnoj medicini.
Haški osuđenik koji nije bio u bjekstvu, ali se o njegovim prijateljstvima sa ženama pisalo jeste vojni general Nebojša Pavković. Najpoznatije je njegovo druženje sa glumicom Lidijom Vukićević, ali među intimnim prijateljicama našla se i djevojka koja je imala samo 23 godine.

blic

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here