HDZ BiH tvrdi da je pokradeno na hiljade glasova

0
270

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar tvrdi da je pokradeno na hiljade hrvatskih glasova na proteklim lokalnim izborima, te pozvao predstavnike međunarodne zajednice i sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema i, kako su naveli, očiglednih izbornih manipulacija.

Iz HDZ-a tvrde da se nastavlja izborni inženjering nakon zatvaranja birališta, te da sa hrvatskih područja nestaju glasovi ili se ne broje.

– Danas imamo upravo takvu situaciju na koju smo upozoravali. Nakon 16 časova od zatvaranja birališta nemamo izbrojane glasove za Grad Mostar. Imamo glasove kojih preko noći nigdje nema, a dobile su ih hrvatske stranke. Ko je ukrao te glasove ili ih prebacio drugim političkim opcijama – pitaju iz HDZ-a BiH.

Iz ove stranke ističu da Centralna izbrona komisija BiH i Gradska izborna komisija moraju biti nezavisne od političkog uticaja, garantovati transparentnost i demokratski izborni proces, što, kako navode, u Mostaru nije slučaj.

Iz Hrvatskog narodnog sabora je saopšteno da CIK BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru.

– U ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje CIK BiH mogu se uvidjeti pokušaji prevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Јug, Zapad i Јugozapad – dodaje se u saoptšenju.

Iz HNS-a zahtijevaju hitno uključivanje međunarodnih faktora da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu izvede pred svjetlo javnosti kako bi se spasio izborni proces.

– Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekome drugome, posebno nakon činjenice da stranke takozvanog probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale, te da su nisku izlaznost svog glasačkog tijela, uslovno rečeno i spletkama nakon 19.00 časova kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz CIK-a – saopšteno je iz HNS-a.

/SRNA/

PODIJELI