Hoće da uvedu vjeronauku i u srednje škole u Republici Srpskoj!

0
762

 

Nakon osnovnih i u srednjim školama u Republici Srpskoj (RS), prvenstveno u gimnazijama, uskoro bi mogla biti uvedena vjeronauka, rečeno je danas nakon sastanka entitetskog predsjednika Milorada Dodika i episkopa banjalučkog Jefrema.

“Omladina koja odrasta mora da bude upoznata sa svojom vjerom, kulturom, historijom, prošlošću, kako bi na najbolji način mogla da kreira i budućnost”, rekao je Jefrem.

I Dodik smatra da vjeronauku treba što više približiti mladima, ne samo u osnovnim školama te da se stoga traži način kako bi se izučavala i u srednjim školama, za početak, kako kaže, u gimnazijama i na tom pitanju radi nadležno ministarstvo.

Ulogu crkve u društvu vidi kao veoma značajnu, u širenju ljubavi među ljudima, te vjere i nastojanja da se očuva stabilnost i mir.

Na sastanku, uoči pravoslavnog praznika Vaskrsa, rečeno je da se odnosi vlasti RS-a i Srpske pravoslavne crkve odvijaju u „željenom pravcu“.

“Nikada nije sve idealno i na najbolji način riješeno, ali ka tom idealu treba da težimo i ne čekamo da on dođe sam, već da se i sami potrudimo i uložimo onoliko koliko možemo. To se i čini u Republici Srpskoj”, rekao je episkop Jefrem, prenosi BN TV.

Dodik je naveo da je razgovarano i otvaranju vrtića i u nekim manjim sredinama u RS-u, što bi pomogla i Srpska pravoslavna crkva, čije, kako kaže, jačanje vidi u RS-u, kroz odmjeren pristup u javnom životu, a izvan političkih poslova.

(BL PORTAL)

 

PODIJELI