Hoće li zlatna statua otići u ruke Ramija Maleka?

0
605

U nedjelju 24. februara održaće se 91. ceremonija dodjele Oskara. Kao i svake godine u ovo vrijeme, diskutuje se o tome u čije će ruke otići zlatna statua. Dodjela Oskara svake godine održava se krajem februara i kruniše prethodne filmske manifestacije koje počinju Zlatnim globusom. Mnogi tvrde da je Zlatni globus dobar pokazatelj za to ko će dobiti Oskara. Istražili smo da li je to zaista tako.

Ove godine najveći pobjednici na dodjeli Zlatnih globusa bili su filmovi Zelena knjiga (Green Book) i Boemska rapsodija (Bohemian Rhapsody).

Film Zelena knjiga pobijedio je u tri kategorije – u kategoriji najboljeg filma u okviru komedije/mjuzikla, zatim najboljeg scenarija i najboljeg sporednog glumca. Zlatni globus je otišao glumcu Maheršali Aliju.

Sa druge strane, biografski film o pjevaču Frediju Merkjuriju donio je produkciji Boemske rapsodije nagrade za najbolji film u kategoriji drame, a titula najboljeg glumca u istoj kategoriji pripala je Ramiju Maleku, koji je tumačio pokojnog frontmena benda Kvin.

Takođe, četiri druga filma odnijela su glumačke nagrade. Redžina King dobila je Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu (“If Beale Street Could Talk”). Protagonista “Vajsa” (Vice) Kristijan Bejl proglašen je najboljim glumcem u kategoriji komedije/mjuzikla, a Olivija Kolman (“Miljenica” – The Favourite) najboljom glumicom u istoj kategoriji. Glen Klouz odnijela je pobjedu u kategoriji drame (“Žena” – The Wife).

Da li Zlatni globus prognozira Oskara?

Prirodno je pretpostaviti da Zlatni globus na neki način predviđa koji filmovi će osvojiti Oskara. Međutim, osim svečane ceremonije i činjenice da sezona dodjele nagrada u Holivudu počinje Zlatnim globusom, a završava se Oskarom, ove dvije manifestacije u većini slučajeva nemaju mnogo toga zajedničkog, pogotovo kada se radi o pobjedničkim ostvarenjima.

Razlika je najprije među samim nagradama. Oskar se dodjeljuje za najbolji film, dok je ova nagrada u slučaju Zlatnog globusa podijeljena – dodjeljuje se priznanje za najbolji film u kategoriji drame i najbolji film u kategoriji komedije/mjuzikla. U slučaju Globusa, na isti način su podijeljene nagrade za glavne glumce.

Nagrade za sporedne glumce i glumice i režiju na Zlatnom globusu dodjeljuju se u cjelini, kao i kod Oskara.

Što se scenarija tiče, na dodjeli Zlatnog globusa postoji jedna nagrada za najbolji scenario, dok se Oskar dijeli za najbolji adaptirani i najbolji originalni scenario.

 

Poklapanje

Zbog ovih razlika praktično je nemoguće da Zlatni globus prognozira ko će dobiti Oskara. Ipak, postoje situacije u kojima su se izbori poklopili.

Na primjer, pobjednik Globusa 2016. u kategoriji mjuzikla, film “La La Land”, koji je odnio još šest nagrada, odnio je šest nagrada na dodjeli Oskara, mada ne i onu za najbolji film. Takođe, te godine, Oskar za najbolji film otišao je “Mjesečini” (Moonlight), filmu koji je na Zlatnom globusu proglašen najboljim u kategoriji drame.

Ipak, ovakva poklapanja nisu česta. Prema računici filmskog novinara Džejsona Bejlija, od 2006. do 2016. godine Oskar i Globus su bili usaglašeni samo u 50 odsto slučajeva kada je u pitanju nagrada za najbolji film. U slučaju režije, procenat je još niži (40 odsto).

Međutim, prema procjeni Bejlija, Zlatni globus ipak nešto znači u slučaju glumačkih nagrada jer se tada ova priznanja poklapaju u 90 odsto situacija.

Tako su od 2012. do danas isti glumci pobjeđivali na obje dodjele – od Danijela Dej Luisa, Metjua Makonahija, Edija Redmejna, do Leonarda Dikaprija, Kejsija Afleka i Garija Oldmana.

Isti slučaj je bio sa glumicama od 2011. godine, počevši od Meril Strip, Dženifer Lorens, Kejt Blančet, Džulijen Mur, Bri Larson, do Eme Stoun i Franses Makdormand.

Za sada najveće šanse za “Zelenu knjigu” i “Romu”

Nagrade američkih producenata (PGA), zatim Američkog udruženja reditelja (DGA) i Udruženja filmskih glumaca (SAG) prije mogu da prognoziraju ko će dobiti Oskara, kako piše Voks. Razlog leži u tome što mnogi od njihovih glasača odlučuju i o tome ko će dobiti Oskara.

Naime, Akademija filmskih umjetnosti i nauka koja stoji iza dodjele Oskara ima preko 7.000 tajnih članova, uglavnom filmskih radnika i umjetnika. Glumci čine najveći dio glasačkog tijela (oko 22 odsto). Sa druge strane, grupa ljudi koja stoji iza Zlatnih globusa nema više od 100 članova i čine je novinari.

Za sada su, čini se, zvijezde naklonjene “Zelenoj knjizi” s obzirom na to da je ovaj film odnio i PGA nagradu, a glumac Maheršala Ali i SAG nagradu. Takođe, film “Roma” Alfonsa Kuarona, koji ima najviše nominacija za Oskara, izabran je od Američkog udruženja reditelja.

(b92)

PODIJELI